Foto: TANJUG/AP Photo/Michel Euler/Charlie Neibergall

Guverner Floride Ron DeSantis juče je imao upečatljivu promociju svoje kandidature za američkog predsednika jer je lansirao relativno jednostavne poruke koje korespondiraju s opštim preferencijama desnog spektra glasačkog tela. Otvorilo se, međutim, pitanje je li bilo mudro odabrati Tviter kao platformu i njegovog vlasnika Ilona Maska kao sagovornika za lansiranje predsedničke kampanje.

Naime, kad se neko ambiciozan i uticajan poput DeSantisa kandiduje za predsednika, onda se očekuje da to prvo predstavljanje bude medijski spektakularno. Izbori za američkog predsednika takmičenje su u kojem se ne štede milioni te se bilo kakvi tehnički problemi smatraju nedopustivim rizikom. Međutim, čini se kako Tviter nakon Maskovih rezova više nema karakteristike stabilne platforme, što im se obilo o glavu upravo kod DeSantisove predsedničke promocije, te je izazvalo euforično naslađivanje medija koji preferiraju demokrate.

Foto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Predstavljanje DeSantisa kao predsedničkog kandidata počelo je s 20 minuta raznolikih tehničkih problema; audio problemi, poteškoće s mikrofonom, nedovršene konverzacije… tj. sa svime što bilo ko na promociji bilo čega ne želi sam sebi, a kamoli DeSantis, kom je najteži izazov pobediti Donalda Trampa. U odnosu prema Trampu stoji puno lošije u anketama nego u odnosu prema Bajdenu, gde je favorit.

U jednom trenutku lajv strim je naglo prekinut nakon što su milioni zainteresovanih pokušali da se priključe. Mask je prokomentarisao: „Bila je to luda priča.“ Ovo je Ilonu Masku druga velika blamaža u kratkom vremenu. Treba podsetiti kako je nedavno 120-metarska raketa Maskovog SpaceX-a eksplodirala puno pre nego što je stigla do svemira. Ipak, njegovi zaposleni u SpaceX-u slavili su to kao uspeh.

POGLEDAJTE JOŠ:

Namera Maska da kroz predstavljanje DeSantisa kao predsedničkog kandidata profiliše Tviter kao jednu od najuticajnijih medijskih platformi bila je vrlo lukava, ali je izvedba bila nemušta. #DeSaster bio je opšte mesto postova koji su komentarisali lansiranje DeSantisa u kampanju. Čak se i Džozef Bajden malo našalio na društvenim mrežama poručivši kako je link za prikupljanje donacija DeSantisu pouzdan, za razliku od Tvitera. „Ovaj link radi“, napisao je Bajden.

Bilo kako bilo, šef DeSantisove kampanje najverovatnije neće čestitati Masku na sjajno odrađenom poslu, kao što je predstavnik NASA-e čestitao SpaceX-u nakon što je 120 metarska raketa eksplodirala.

BONUS VIDEO Bajden će ponovo u trku za predsednika SAD: Stiže li ga Tramp ovog puta? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar