Foto: EPA-EFE/BRITTA PEDERSEN / POOL

Izvršni direktor Tesle Ilon Mask prodao je oko 5 milijardi dolara vrednih akcija u svojoj kompaniji, prenosi BBC. Ovaj potez je usledio nakon što je pitao 63 miliona svojih pratilaca na Tviteru da li treba da proda 10 odsto svog udala u Tesli. Akcije kompanije su pale za oko 16 odsto u dva dana nako što je anketa izašla u prilog tome da on prodaje svoje akcije.

PROČITAJTE JOŠ:

Maskov trust je prodao skoro 3,6 miliona akcija Tesle u vrednosti od oko 4 milijarde dolara. Takođe je prodao još 934.000 akcija za oko 1,1 milijardu dolara.

Dokumenti pokazuju da je prodaja oko petine akcija obavljena na osnovu unapred dogovorenog plana trgovanja postavljenog u septembru, mnogo pre nego što je Mask tokom vikenda objavio objave na društvenim mrežama o prodaji nekih njegovih akcija.

Mask je subotu objavio anketu na Tviteru tražeći od svojih pratilaca da glasaju o tome da li treba da proda deo svog udela u Tesli kako bi ispunio svoje poreske obaveze.

„Mnogo se u poslednje vreme priča o nerealizovanim dobicima kao sredstvima za izbegavanje poreza, pa predlažem da prodam 10 odsto svojih akcija u Tesli“, napisao je na Tviteru.

Anketa je privukla više od 3,5 miliona glasova, pri čemu je skoro 58 odsto glasalo za prodaju akcija.

Ova prodaja odgovara iznosu od oko 3,0 posto ukupnih akcija u Maskovom vlasništvu, a za sada se ne zna pouzdano da li je vezana za rezultate njegove ankete na Tviteru proteklog vikenda, navodi Rojters.

„Tesla“ ojačao 4,1% nakon Maskove prodaje dela akcija

Akcije „Tesle“ porasle su danas na Frankfurtskoj berzi, čak i nakon pristizanja informacija tokom noći da je glavni izvršni direktor i najveći akcionar Ilon Mask prodao deo svojih deonica za oko 5,0 milijardi dolara.

Deonice „Tesle“ koje kotiraju u Frankfurtu ojačale su za 4,1 procenat na 953 evra (1.102,05 dolara) na ranom trgovanju, nadoknadivši deo velikih gubitaka zabeleženih ranije ove nedelje, javlja Rojters.

Ovo je prva Maskova prodaja vlasničkog udela u „Tesli“ od 2016. godine, a usledila je nakon što je minulog vikenda u anketi koju je pokrenuo na Tviteru pitao svoje pratioce da li da proda 10 posto svojih akcija u kompaniji, koje čine veliki deo njegovog bogatstva procenjenog na 281 milijardu dolara.

Investitori nisu pridali veći značaj izgledima Maskove prodaje akcija, ukazujući umesto toga na snažne narudžbine „Teslinih“ automobila i Maskovu veru u kompaniju, dok brokeri kažu da bi predstojeći trgovački dan na Vol Stritu mogao da bude uzburkan.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar