Duško Marković, Milo Đukanović kombo
Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT, EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

Izborna lista Demokratske partije socijalista (DPS), može da nosi naziv njenog lidera Mila Đukanovića, iako je nosilac aktuelni premijer Duško Marković, što bi bila loša poruka demokratskim izazovima, tvrdi izvršni direktor Centra za građanske slobode (CEGAS) Boris Marić.

Komentarišući za “Vijesti” to što je aktuelni premijer nosilac liste, a ne Đukanović, kazao je da se moglo očekivati da će Marković nositi listu.

“Đukanović je predsednik države, normalno je da nije na poslaničkoj listi, ali će zasigurno aktivno učestvovati u kampanji, pa se može desiti da se lista DPS-a zove upravo po njemu, što će biti loša poruka demokratskim izazovima”, rekao je Marić.

Đukanović je, nakon pobede na predsjedničkim izborima 2018, postao predsjednik svih građana Crne Gore, ali nikad nije napustio poziciju lidera vladajuće partije.

Marić navodi da su na listi DPS-a neki od Đukanovićevih najodanijih saradnika, međutim, jasno je da i DPS doživljava određene promene “posebno na polju odnosa snaga unutar partije i među frakcijama”.

Milo Đukanović Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

Pročitaj i:

“Sve ima svoje granice, pa i način funkcionisanja DPS-a s Đukanovićem kao personifikacija te partije”, kazao je Marić.

Tvrdi da se bliži neki vid postđukanovićevskog perioda.

“Biće to pravi izazov za DPS, posebno kod činjenice da nisu imali alternativu Đukanoviću na predsedničkim izborima pre par godina. Mislim da je nedostatak alternative, generalno u crnogorskoj politici, jedan od ključnih uzročnika duboke političke krize. To se mora menjati ako mislimo menjati stvari nabolje u Crnoj Gori”, poručio je Marić.

Vijest da je Marković nosilac liste, a ne Đukanović, preneli su i mediji u regionu.

Prema saznanjima “Vijesti”, na izbornoj listi DPS-a će se naći i predstavnici Liberalne partije, i to dva, i 79 kandidata za poslanika iz DPS-a. Konačna lista biće utvrđena narednih dana, a prema saznanjima “Vijesti”, za listu su predloženi gotovo svi ministri.

Đukanović je ranije najavio da će njegova partija predati listu verovatno 4. avgusta nakon predaje na lokalnom nivou.

Milo Đukanović Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

“Pripremili smo liste za lokalne izbore. Napravili smo preciznu dinamiku da se jedan po jedan dan predaju liste da bismo obezbeđivali potrebnu medijsku pažnju za svaku od aktivnosti naše partije u svakoj od pet opština gde se održavaju izbori. Moja pretpostavka je da će u finalu toga, 4. avgusta, kada je i poslednji dan predaje lista, biti predata DIK-u i naša lista”, kazao je Đukanović prošle sedmice u intervjuu Prvoj televiziji.

DPS je juče u koaliciji sa SD-om predala odborničku listu za lokalne izbore u Andrijevici. Nosilac liste čiji je slogan “Za Andrijevicu! Za Crnu Goru! DPS – Milo Đukanović” je aktuelni predsednik Opštine Andrijevica Srđan Mašović, a na listi je ukupno 30 kandidata za odbornike.

Prethodno je odborničke liste DPS predao u Kotoru i Budvi.

Koalicija DPS, SD, Crnogorska i LP predala je prošle sedmice izbornu listu i za Budvu, u pratnji privatnog obezbjeđenja, predvođeni nosiocem liste Nikolom Divanovićem, aktuelnim predsednikom Opštine koji je na vlast došao par meseci pre izbora, nakon što je uz pomoć nezavisnog odbornika Stevana Džakovića obezbedio novu većinu u SO.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar