FOTO: BETAPHOTO/VLADA CRNE GORE/Sasa Matic

Članovi Vlade Crne Gore na čelu sa premijerom Duškom Marković danas su sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve održali petočasovni sastanak o spornom Zakonu o slobodi veroispovesti, čijom primenom bi mogao da bude oduzet značajan deo imovine SPC. Kako je navedeno u zajedničkom saopštenju, predstavnici Episkopskog saveta SPC na čelu sa mitropolitom Amfilohijem predali su Vladi predlog koji predviđa izmenu spornih odredbi Zakona, a dogovoreno je da razgovori budu nastavljeni na ekspertskom nivou.

Do sastanka predstavnika i članova Vlade Crne Gore došlo je na inicijativu premijera Duška Markovića, a održan je u vili Gorica i trajao je čak pet sati. Po završetku razgovora ni predstavnici Crkve ni Vlade nisu davali izjave za medije.

U zajedničkom saopštenju, koje je objavljeno ubrzo po završetku sastanka, navedeno je da su su razgovori okonačni „u duhu međusobnog uvažavanja“ i „uz ocenu obe strane da je protekao u konstruktivnoj i otvorenoj atmosferi“.

„Crkva ostaje pri svom stavu da se mora govoriti o izmenama Zakona, a ne o njegovoj primeni, jer po mišljenju Crkve Zakon nije u skladu sa Ustavom ni međunarodnim standardima. Vlada smatra da se kroz dijalog i izgradnju međusobnog poverenja, kao i kroz davanje dodatnih i odgovarajućih garancija ovaj Zakon može primenjivati kao moderan i usaglašen sa Ustavom i evropskim standardima“, piše u saopštenju zajedničkom saopštenju Vlade i SPC.

U saopštenju se navodi i da su predstavnici Episkopskog saveta SPC, na čelu sa mitropolitom Amfilohijem Radovićem predali Vladi predlog koji predviđa izmenu odredbi koje Crkva vidi kao sporne. 

„Vlada je primila k znanju ovu inicijativu ocenivši da je za odgovor na to pitanje potrebno sveobuhvatno sagledavanje, ne samo ovog Zakona nego i drugih mogućnosti koje nudi pravni sistem. Dogovoreno je da razgovori budu nastavljeni na ekspertskom nivou“, navedeno je u saopštenju.

Do sastanka Crkve i predstavnika Vlade došlo je nakon masovnih protesta koji se održavaju širom Crne Gore, otkako je usvojen Zakon o slobodi veroispovesti. On, između ostalog, predviđa da sve verske zajednice moraju da dokažu da su bile vlasnice imovine pre 1918. godine, inače će im ona biti oduzeta. 

Zbog ovog člana Zakona najviše je ugrožena imovina SPC. U Mitropoliji crnogorsko – primorskoj nezvanično nam je rečeno da je u vlasništvu SPC u Crnoj Gori oko 650 hramova i manastira i da bi primenom novog zakona država mogla da oduzme „značajan broj“.

Na meti države moglo bi da bude i zemljište, a mediji spekulišu da SPC u svom vlasništvu ima više od 10 miliona kvadrata zemljišta. Vladika Grigorije izjavio je nedavno za „Dojče vele“ da je samo na plaži Buljarici pored Budve Mitropolija crnogorsko-primorska vlasnik milion oko kvadrata.


Đukanović: Crnoj Gori potrebno da ima sopstvenu pravoslavnu crkvu 

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da je Crnoj Gori potrebno da ima sopstvenu pravoslavnu crkvu kako bi učvrstila svoj nacionalni identitet i suprotstavila se mešanju iz Srbije.

„SPC pokušava da koristi vernike kao način pritiska na državu da bi odustala od Zakona, odnosno da je prisili na kapitulaciju. To je apsolutno neprihvatljivo“, rekao je Đukanović za Frans pres, a prenosi RTCG.