Foto:EPA-EFE/SEM VAN DER WAL

Holandski premijer Mark Rute stavljen je pod policijsku zaštitu zbog straha od napada marokanske mafije, severnoafričke kriminalne organizacije povezane sa trgovinom kokainom, dva meseca nakon što je ubijen holandski istraživački novinar Peter R. de Vries.

PROČITAJTE JOŠ:

Nema više odlaska bickilom na sastanke za holandskog premijera Marka Rutea. Dnevnik De Telegraaf saopštio je 27. septembra da su Kraljevske i diplomatske bezbednosne službe rasporedile lične čuvare radi zaštite premijera, za kojeg se veruje da je pod pretnjom „Mokro mafije“.

Grupa deluje izvan Holandije i Belgije i kontroliše trećinu prometa kokaina u Evropi. Jedan šef sindikata policije rekao je 2019. godine da Holandija postaje narko-država. Roman „Mokro Mafija“ iz 2014. godine skovao je termin i skrenuo pažnju javnosti na kriminalnu bandu, prepričavajući kako je grupa marokanskih kradljivaca nakita u Amsterdamu stvorila jednu od najmoćnijih kriminalnih organizacija u Evropi. Nakon uspeha u Holandiji, knjiga je pretvorena u TV seriju, prenosi Klix.ba.

Ubistvo istaknutog istraživačkog novinara Petera R. de Vriesa bilo je veliki šok za državu. Ovaj 64-godišnjak ubijen je usred dana 6. jula 2021. godine, nakon što je napustio televizijski studio u centru Amsterdama. Umro je devet dana kasnije. Holandski mediji navode da je osumnjičeni ubica delovao po naredbi Ridouana Taghija, vođe makro-mafije, koji je uhapšen u decembru 2019. godine i trenutno se nalazi u holandskom zatvoru.

De Vries je delovao kao portparol Nabila B., bivšeg člana bande koji je postao doušnik, kada je pogođen.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar