Grafika:Slađana Đermanović/Nova.rs

Ruske snage su više puta optuživane za krađu žita od ukrajinskih farmera u okupiranim oblastima, kao i drugih useva poput semena suncokreta, zajedno sa đubrivom i poljoprivrednom opremom. BBC je razgovarao sa poljoprivrednicima, analizirao podatke sa sateliskih snimaka i pratio je podatke kako bi potražio dokaze o tome kuda ide ukradeno žito.

Nekoliko desetina kilometara od linije fronta, ukrajinski farmer Dmitro opisuje kako je posao koji je negovao tokom 25 godina, izgubljen za četiri meseca ruske okupacije. BBC je pokušao da kontaktira više od 200 farmera čija je zemlja sada na teritoriji koju su okupirali Rusi. Dmitro je bio jedan od retkih koji su pristali da govore, ali ne pod pravim imenom jer je previše opasno.

Foto:shutterstock by Elena Larina

„Ukrali su nam žito. Uništili su naša postrojenja, našu opremu“, rekao je on.

On ističe da ruske snage sada zauzimaju 80 odsto desetina hiljada hektara koje on obrađuje i optužije ih za krađu žitarica u industrijskim razmerama, prenosi BBC.

Snimak sa nadzornih kamera sa jednog od sajtova kompanije, snimio je trenutak kada su Rusi stigli. Zamagljena je okolina, kako bi se zaštitili vlasnici farmi. Kasnije na snimku, jedan vojnik pokušava da puca u kameru ali promašuje. Kamioni za žito su ukradeni, a Dmitri kae da nekoliko njih ima ugrađene GPS uređaje za praćenje.

Ističe da su prema dobijenim podacima, ti kamioni otišli na Krim, koji je Rusija anektirala 2014. godine, a potom i na teritoriju Rusije. Oba kamiona su se zaustavila u blizini skladišta – koje je identifikovano kao lokacija za istovar i skladištenje žita – u gradu Oktjabrske na Krimu.

Na satelitskom snimku od 14. juna ove godine – vidi se kolona kamiona na putu pored objekta. Skladište se nalazi pored železničke pruge, koja se koristi za transport žita ili u Rusiju ili do luka na Krimu. Na vrhu skladišta stoji slovo „Z“, koji je postalo simbol ruske invazije na Ukrajinu.

Redovi na granici

Veoma je teško pratiti pojedinačne pošiljke ukradenog žita, ali postoji mnogo dokaza da veliki deo ide pravo na Krim. Postoje sateliski snimci na dve ključne tačke – u Čongaru i Armjansku – na kojima se vidi nagomilana voizila koja bi mogla da se koristie za transport žita i drugih prizvoda.

Ovaj nivo drumskom saobraćaja je neuobičajen jer Ukrajina nije imala pristup tom području otkako ga je pripojila Rusija 2014. godine i izvozila je žito i druge proizvode iz drugih krajeva. Možda bi bilo moguće objasniti deo obima saobraćaja praznim kamionima koji su se vraćali sa okupiranih područja i dostavljali zalihe ruskim trupama. Ali očigledno tumačenje je da mnogi kamioni prevoze žito – uzeto od ukrajinskih farmera.

Satelitski snimci grada Džankoja na Krimu pokazuju kamione koji čekaju na putu pored skladišta žitarica i blizu povezane železničke stanice. Na slikama se vide teretni vozovi – sa vagonima tipa koji se koriste za prevoz žitarica i drugih proizvoda – na stanici pored skladišta. Vozovi iz Džankoja su povezani sa lukama Sevastopolj i Kerč, gde se proizvodi mogu prebaciti u Rusiju ili u inostranstvo.

Grafika:Slađana Đermanović/Nova.rs

Gde se odvozi ukrajinsko žito posle Krima?

„Oni prvo odvoze žito na anektirani Krim, gde ga transportuju u Kerč ili Sevastopolj, a zatim utovaraju ukrajinsko žito na ruske brodove odlaze u Kerčki moreuz“, kaže Andrij Klimenko, ekspert Insituta strateških studija za Crno more u Kijevu, koji redovno prati kretanje brodova oko Krima.

„Tamo u Kerčkom moreuzu između Krima i Rusije, oni prebacuju ukrajinsko žito sa malih brodova na teretne brodove, gde ga mešaju sa žitom iz Rusije, ili u nekim slučajevima plove u ovu oblast samo kako bi stvorili privid da utovaruju rusko žito“, rekao je on.

Dodaje da se žito potom izvozi sa ruskim sertifikatim kao njihovo.

Brodovi od tada često idu ka Turskoj i Siriji. Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da su istražili tvrdnje o slanju ukrajinskog žita u Tursku i da do sada nisu pronašli nikakve dokaze.

„Videli smo da je na evidenciji označeno da je roba ruska i da je došla iz ruskih luka“, rekao je on.

Neuobičajen obim aktivnosti u Sevastopolju

Satelitski snimci sa terminala za žito Avlita u luci Sevastopolj na zapadu Krima pokazuju visok nivo aktivnosti tokom juna, sa žutim „materijalom“ koji se utovaruje na brodove.

Grafika:Slađana Đermanović/Nova.rs

BBC tvrdi da je pregledom snimaka i slika sa istog terminala prethodnih godina, utvrđeno da nije zabeležana ova količina aktivnosti.

Neki stručnjaci ističu da je razlog tih aktivnosti zapravo taj što se transportuje žito iz Ukrajine.

„Krim zapravo na uzgaja mnogo žita za izvoz“, reže Marija Bogonos, ekspert za poljoprivrednu politiku na Kijevskoj školi ekonomije. Takođe ne bi imalo geografskog smisla da Rusija koristi Sevastopolj za izvoz sopstvenog žita.

Ipak Majk Li, stručnjak za poljoprivredu u Grin Skver Agro, koji je radio i u Ukrajini i u Rusiji, ističe da bi žitarice na Krimu mogle da budu deo zaostatka u prošlogodišnjoj žetvi, koja se tamo čuva u skladištima zbog rata.

„Krim je pod ruskom kontrolom, pa su tamo pogođeni lanci snabdevanja“, kaže on.

Brodovi koji isključuju svoje uređaje za praćenje

Američke i ukrajinske vlasti su navele barem devet brodova sa Krima za koje se veruje da su prevozili ukradeno ukrajinsko žito u inostranstvo.

Foto:shutterstock by Artem Grebenyuk

BBC je pratio brodove na putovanjima između Krima i luka u Turskoj i Siriji. Ti brodovi su koristili ono što bi morski stručnjaci opisali kao „obmanjujuću“ praksu jedrenja – isključivanjem urađaja za praćenje na brodu pri ulasku u Crno more ili su se kretali oko Kerčkog moreuza u blizini Krima.

Kada ponovo uključe uređaje za praćenje, brodovi plove na jug i mnogi prijavljuju manju dubinu u vodi, što sugeriše da su preuzeli teret dok su im uređaji za praćenje bili isključeni.

BBC je mapirao putovanje tri broda: dva u vlasništvu dve ruske kompanije, a jednog u vlasništvu Sirijeske opšte pomorske uprave. Uprkos nekim prazninama u istoriji njihove plovidbe, satelitski snimci pokazuju gde su se neki od tih brodova nalazili.

Jedan je snimljen u Sevestopolju na Krimu krajem maja. Kasnije je snimljen u sirijskoj luci Latakija, ali je sistema za praćenje bio isključen.

PROČITAJTE JOŠ:

Taktika Rusije

BBC je takođe došao do dokumenata koje su sastavile ruske okupacione vlasti u kojima se navode farme koje će im doneti žito. Odvojena istraga je pokazala da Rusi tereju Ukrajince da prodaju žito po cenama znatno nižim od tržišnih i potpisuju dokumente koji pokazuju da je žito legalno kupljeno.

Farmeri sada sugerišu da je došlo do promena u ruskoj taktici, jer oni shvataju da bi ako ne plate ništa za žito, budeće žetve mogle da budu sabotirane. Poljoprivrednici kažu da moraju da prihvate niske cene jer nemaju alternativu i moraju da kupuju gorivo i da plaćaju radnike.

Emili Potle, advokat za međunarodno pravo, rekla je za BBC da bi ove radnje mogle da sugeriu kršenje Ženevske konvencije i pravila Međunarodnog krvičnog suda koja regulišu okupacione vlasti.

BONUS VIDEO: Snimci iz drona – Bombardovanje Marijupolja

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare