Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs; Xinhua / Eyevine / Profimedia

Svetska pažnja je od juče usmerena ka Tajvanu zbog posete predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi Tajvanu, zbog koje je Kina slala oštre i protestne poruke. Pelosi je otišla, ali prava opasnost od mogućeg vojnog obračuna tek sada postoji.

Kineska vojska je saopštila da će izvesti seriju vojnih vežbi. Objava u kineskim državnim medijima ponudila je koordinate za pet morskih područja koja okružuju Tajvan, od kojih se tri preklapaju sa oblastima za koje Tajvan kaže da su njegove teritorijalne vode.

„Uveče, 2. avgusta, Istočna borbena komanda kineske narodnooslobodilačke vojske započela je seriju zajedničkih vojnih operacija oko ostrva Tajvan, kao i zajedničke vazdušne i pomorske vežbe u moru i vazdušnom prostoru severno, jugozapadno i jugoistočno od Tajvan“, navodi se u izveštaju kineske televizije.

Narodnooslobodilačka armija Kine PLA je ranije saopštila da će vršiti vežbe konvencionalnim raketnim naoružanjem, a meta će biti postavljena istočno od Tajvana.

Vežbe bi pod pretpostavkom da napreduju, označile direktan izazov onome što Tajvan definiše kao svoju obalu. I udaraju u srce višedecenijskog neslaganja u kojem Kina polaže pravo na suverenitet nad Tajvanom, ostrvom kojim upravljaju sami, sa sopstvenom demokratskom vladom i vojskom, prenosi Njujork tajms.

Foto: REUTERS/Tingshu Wang

Mapa planiranih vojnih vežbi pokazuje da se one na nekim mestima odvijaju u krugu od 16 kilometara od obale Tajvana. Dva regiona u kojima će kineska vojska gađati, koristeći rakete i artiljeriju, nalaze se unutar onoga što Tajvan smata svojom morskom granicom. Ukupno, pet zona okružuju ostrvo i označavaju jasnu eskalaciju u odnosu na prethodne kineske vežbe.

U svom upozorenju, kineska vojska je pozvala sve čamce i avione da izbegavaju oblasti koje je odredila za vojne vežbe. Za Tajvan i vojsku SAD, ključno pitanje će biti da li će poštovati naređenja ili testirati rešenost Kine da sprovode testove slanjem čamaca i aviona u te zone.

Ova dešavanja podsećaju na incident iz 1995. i 1996. goidne pod nazivom Treća kriza u Tajvanskom moreuzu. Tada je Kina ispalila bojevu municiju i projektile u vode oko Tajvana da bi nagovestila svoj bes zbog putovanja tadašnjeg tajvanskog predsednika Li Teng-huija u SAD. Amerika je zatim poslala dve grupe nosača aviona u to područje, a jedna je prošla kroz Tajvanski moreuz.

Foto: REUTERS/Tingshu Wang

Nove vežbe gađanja će se odvijati u oblastima bližim ostrvu od onih iz 1995. i 1996. godine, predstavljajući zagonetku Tajvanu i SAD. Kina je sada moćnija nego tada i ohrabrenija potezima pod vođstvom predsednika Si Đinpinga. Ovog leta, kineski zvaničnici su tvrdili da nijedan deo Tajvanskog moreuza ne može da se smatra međunarodnim vodama, što znači da bi mogli da preseku i blokiraju američke ratne brodove koji plove kroz tu oblast, koja važi za jedan od najprometnijih brodskih puteva na svetu, prenosi Njujork tajms.

Kina je izgubila malo vremena da bi signalizirala da je ozbiljna. U sreduje njen državni emiter objavo slike sa pripremnih vežbi u toj oblasti koje pokazuju da su kineske snage bile na severu, jugozapadu i jugoistoku Tajvana da i vežbale morske napade i kopnene udare, borbe iz vazduha i „zajedničko obuzdavanje“.

Foto: REUTERS/Tingshu Wang

Takođe u sredu, tajvanska vojska je pokušala da zadrži liniju istovremeno signalizirajući da ne želi da eskalira situaciju. Nazivajući vežbe blokadom, navodi da su vežbe ušle u teritorijalne vode Tajvana i ugrozile međunarodne vodne puteve i regionalnu bezbednost.

„Kina vojnim vežbama krši pravila UN, ostrvo blokirano“

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je danas da je Kina sprovođenjem vojnih vežbi prekršila pravila Ujedinjenih nacija, izvršila invaziju na tajvansku teritoriju i da kineske snage blokiraju vazdušni prostor i vode koje pripadaju Tajvanu.

PROČITAJTE JOŠ:

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da će to ostrvo čvrsto braniti svoju bezbednost, suprotstaviti se svakom potezu koji narušava njegov teritorijalni suverenitet i da će vojska podići „nivo budnosti“ na takav način da to neće provocirati sukobe, prenosi Rojters.

U saopštenju se navodi da „Kina nastavlja da vodi psihološki rat protiv Tajvana“, te da građani ne bi trebalo da veruju u glasine, a upućen im je poziv da prijavljuju sve lažne vesti vladi, prenosi Tanjug.

Ubrzo nakon dolaska predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi u Tajpej, kineska vojska je počela vazdušne i pomorske vojne vežbe u blizini Tajvana i probna lansiranja konvencionalnih projektila u moru istočno od tog ostrva, navodi britanska agencija.

BONUS VIDEO: Rusija Kina voska vežbe Orenburg

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Svi komentari (0)