Ana Brnabić, Andrija Mandić, Nikola Selaković SNS izborni štab Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Predsednik skupštine Crne Gore Andrija Mandić neće ići u Banjaluku 9. januara na proslavu Dana Republike Srpske, koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

Mandić je, kako prenose TV Vijesti, kazao da neće ići jer mu je tog dana slava ali je, nakon nalaganja badnjaka ispred Cetinjskog manastira, ipak čestitao predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku taj praznik koji RS slavi a ostatak BIH, kao i međunarodna zajednica, oštro osporavaju.

„Ja sam dobio poziv i evo da iskoristim ovu priliku da čestitam i predsjedniku Dodiku i narodu Republike Srpske Dan osnivanja RS ali ja, nažalost, nijedne godine nisam išao jer je 9. januar moja krsna slava. Ja sam domaćin u kući, tako da ću da budem sa svojom porodicom, kao što sam bio i svih prethodnih godina“, kazao je Mandić.

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da je pozvao „sve nosioce određenih funkcija u Crnoj Gori“ na obeležavanje Dana Republike Srpske (RS), 9. januar, datum na čijem obeležavanju istrajava bosanskohercegovački entitet uprkos odluci Ustavnog suda BIH o njegovoj neustavnosti.

Dodik je Vijestima kazao da su poziv dobili predsednici države Jakov Milatović i skupštine Andrija Mandić, ali nije mogao da precizira da li je pozvan predsednik vlade Milojko Spajić, uz obrazloženje da on „nije protokol i da ne šalje pozive“, prenosi podgorički list.

Dodik je, međutim dodao da su u Banjaluku, 9. januara, pozvani „svi koji su prethodnih godina dobijali poziv istim povodom“.

Predsednik RS je rekao da ne zna ko će doći u Banjaluku i izražava uverenje da će to biti „oni koji uvažavaju Dejtonski sporazum i činjenicu da je RS legalna i legitimna ustavna kategorija u Bosni i Hercegovini (BiH)“.

Dodaje da će se s Mandićem čuti narednih dana, kad mu bude čestitao Božić i da će ga tada upitati za dolazak.

„Poštujemo naše prijatelje koji će doći, poštujemo i one koji neće doći iz nekog razloga, ali nemamo razloga da poštujemo one koji negativno komentarišu“, rekao je Dodik podgoričkom listu.

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović je ranije saopštio da neće pristustvovati proslavi Dana RS, jer time pokazuje odnos prema „celovitosti BIH, uvažavajući oba njena entiteta“.

Republika Srpska istrajava na obeležavanju 9. januara uprkos odlukama Ustavnog suda BiH o njegovoj neustavnosti.

Taj praznik osporavaju institucije Evropske unije, Kancelarija visokog predstavnika u BiH i zapadne zemlje, jer proslava 9. januara za njih predstavlja udar na Ustav BiH i Dejtonski sporazum.

Za Bošnjake i Hrvate, 9. januar predstavlja početak rata u Bosni i Hercegovini, kao i etničkog čišćenja, ratnih zločina i genocida nad nesrpskim stanovništvom na teritoriji RS.

Proslavi Dana RS su prošle godine, bez formalne odluke vlade, prisustvovala dvojica ministara iz redova Socijalističke narodne partije (SNP). Protestnim pismom je reagovalo ministarstvo inostranih poslova BIH, a takav čin je oštro osudila opozicija u Crnoj Gori.

***

BONUS VIDEO – Paljenje badnjaka ispred Hrama Svetog Save

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar