Emanuel Makron i Džo Bajden Foto: TANJUG/Brendan Smialowski, Pool via AP

Predsednik Francuske Emanuel Makron nedavno je posetio Katar, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) gde je sklopio unosan dogovor koji će Francuskoj doneti milijarde evra i ujedno ostaviti SAD praznih ruku.

Pročitajte još:

Naime, Makron je tokom boravka u UAE dogovorio prodaju 80 borbenih aviona „Rafal“ i 12 vojnih helikoptera toj zemlji. Nedelju dana pre Makronove posete UAE obustavili su kupovinu američkog oružja u vrednosti od 23 milijarde dolara.

Slično je Francuska doživela u septembru zbog čega je ostala bez 90 milijardi evra. Francuska je imala dogovor sa Australijom o nabavci konvencijalnih podmornica, ali su austrijske vlasti iznenada odustale od te nabavke i potpisale AUKUS sporazum sa Velikom Britanijom i SAD prema kojem bi trebalo od te dve zemlje da nabave nuklearne podmornice. AUKUS sporazum suštinski je pakt protiv Kine koja jača svoje prisustvo u vodama oko Australije, ali ono što je bio problem je što Francuska nije ništa znala o tome.

Pariz je bio besan, teške reči su upućene iz Jelisejske palate saveznicima u Londonu i Vašingtonu, a razmena otrovnih strelica posebno je bila vidljiva na relaciji Franscuska-Australija. Ipak, činilo se da je su se strasti smirile, posebno nakon pomirljivih reči Džozefa Bajdena upućenih Makronu prilikom susreta Grupe G20 u oktobru mesecu.

Emanuel Makron i Džo Bajden
Emanuel Makron i Džo Bajden Foto: TANJUG/AP Photo/Patrick Semansky

Da nije tako, pokazuje činjenica da je Makron, odmah nakon propalog dila Amerike i UAE, počeo svoju turneju po regionu posetom Saudijskoj Arabiju. I ova poseta bila je na neki način simbolična, jer se Makron sastao sa prestolonaslednikom tog kraljvstva Mohamedom bin Salmanom.

Ova poseta prva je poseta nekog lidera sa zapada bin Salmanu nakon ubistva novinara Džamala Kašogija, dopisnika „Vašington posta“ koji je 2. oktobra 2018. godine ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Za ubistvo novinara, koji je važio za jednog od najglasnijih kritičara saudijskog režma, zemlje zapada uglavnom krive samog princa, čak jedan izveštaj amričke CIA navodi da je on bio nalogodavac ubistva.

„Kako možemo očuvati mir i stabilnost na Bliskom istoku ako tvrdimo da nećemo razgovarati sa Saudijskom Arabijom, najnaseljenijom i najmoćnijom zemljom u Zalivu?“, rekao je Makron tokom posete Dubaiju.

Region koji je Makron posetio skoro čitav vek glavnog saveznika imao je u SAD – od Saudijske Arabije, preko Kuvajta koji je Amerika oslobodila nakon što ga je zauzeo Sadam Husein 1990. godine, do Emirata sa svojim ogromnim naftnim resursima i bogatstvom gasa, na čije tlo su američki pomorski brodovi pristajali decenijama.

Države Zaliva očpigledno su u potrazi za novim prijateljima van SAD, posebno UAE koji odavno gaje dobre odnose sa Kinom, ali i Saudijska Arabija kojoj je Kina danas jedan od najvećih trgovinskih partnera. Neposredno, zbog Kine je i propala prodaja američkog oružja u UAE.

Foto: David Lienemann/CNP/AdMed / Sipa Press / Ludovic MARIN / AFP / Profimedia

Kada su Sjedinjene Države insistirale na garancijama da će UAE odvojiti svoje oružje koje isporučuju Amerikanci od kineskog, Emirati su smatrali taj korak narušavanjem njihovog „suvereniteta“.

BONUS VIDEO: Ko je Džo Bajden

***

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare