Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Danas u Zagreb u svoju prvu zvaničnu posetu dolazi francuski predsednik Emanuel Makron. Hrvatski mediji prenose da će Makron potpisati ugovor o kupovini borbenih aviona i strateškom partnerstvu dveju zemalja, a očekuje se i da Francuska podrži ulazak Hrvatske u Šengen i evrozonu.

Pročitajte još:

Zbog toga je stanje na zagrebačkim ulicama slično onom iz Beograda 2019. godine, kada je Makron dolazio u posetu i sastao se predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Sve ulice kojima će Makron proći zatvorene su za građane, a jake policijske snage raspoređene su po čitavom gradu.

Francuskog predsednika dočekaće hrvatski premijer Andrej Plenković kod Spomenika domovini, gde će Makron prema sopstevnoj želji položiti venac za žrtve stradale u Domovinskom ratu, navode hrvatski mediji.  Potom će na radnoj večeri razgovarati o globalnim i regionalnim pitanjima, kako i o nabavci borbenih aviona Rafala.

Emanuel Makron Foto.EPA-EFE/YOAN VALAT

Večeri će prisustvovati i pevačica Tereza Kesovija koja će sprecijalno za Makrona izvoditi ”Larinu pesmu”, a pozvan je i legendarni trener Ćiro Blažević.

Nagađalo se da Hrvatski predsednik Zoran Milanović nije pozvan da prisustvuje svečanom ručku povodom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona, a iz vlade tvrde da mu je ponuđeno da priredi večeru, ali je on to odbio.

Zbog toga je sastanak sa njim zakazan za naredni dan – četvrtak.

Planirano je da oni tada potpišu ugovor o prodaji 12 aviona „Rafal“ Hrvatskoj. Svi detalji ove velike kupovine još nisu poznati, kao ni naoružanje koje će imati francuski borbeni avioni.

U Makronovoj pratnji neće biti suprug Brižit, ali sa njim stiže francuska ministarka odbrane Florens Parli.

BONUS VIDEO: Makron pogođen jajetom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar