Foto:EPA-EFE/GONZALO FUENTES

Francuski predsednik Emanuel Makron će večeras u obraćanju gradjanima predstaviti svoje predsedničke planove obustavljene zbog epidemije korona virusa, preneli su tamošnji mediji.

List Mond (Le Monde) javio je da bi Makron prvo trebalo da govori o gorućim pitanjima kao što je treća faza ublažavanja mera karantina predvidjena od 22. juna. Tada se očekuje otvaranje ugostiteljskih objekata na širem području Pariza i ukidanje mera zabrane okupljanja do deset osoba.

Francuski predsednik je tokom pripreme govora predvidjenog večeras u 20.00 konsultovao naučni i sanitarni savet koji se bavi korona virusom.

Mond dodaje da će se francuski predsednik osvrnuti na svoje upravljanje krizom Kovida-19 od koje nije imao „političke koristi“, pošto njegova popularnost nastavlja da opada.

Makron namerava da nastavi reforme penzije koje su pre epidemije izazvale talas štrajka i nezadovoljstvo Francuza, prenose tamošnji mediji i dodaju da se predsednik sad suočava i sa novim protestima protiv rasizma i policijskog nasilja.

Ti protesti koji su usledili posle smrti Afromerikanca Džordža Flojda u SAD, pokrenuli su pitanje rasvetljavanja smrti crnca Adame Traorea 2016. godine u okolini Pariza posle policijskog privodjenja.

Francuska policija s druge strane očekuje Makronovu podršku posebno posle odluke ministra unutrašnjih poslova Kristofa Kastanera (Christophe Castaner) o ukidanju tehnike davljenja tokom privodjenja i nulte tolerancije prema rasizmu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar