Emanuel Makron Foto:EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Stranka francuskog predsednika Emanuela Makrona pretrpela je poraz u drugom krugu lokalnih izbora održanih u nedelju, dok je Zelena stranka slavila pobedu u nekoliko velikih gradova.

Makron se nadao da će njegova stranka dobiti podršku u gradovima širom Francuske, a pred predsedničke izbore 2022. godine, prenosi Rojters.

Međutim, Zelena stranka, koja se u pojedinim gradovima udružila sa levičarskim partijama, odnela je pobedu, što bi Makrona moglo da primora da izvrši rekonstrukciju vlade.

Francuski premijer Eduar Filip proglasio je pobedu na lokalnim izborima na kojima se kandidovao za gradonačelnika Avra, a iako po francuskom Ustavu može da zaduži nekoga da obavlja funkciju gradonačelnika a da ostane premijer, ta pobeda dovodi u pitanje njegov ostanak na toj funkciji.

U Francuskoj se juče glasalo za 35.000 gradonačelnika, koji su tokom kampanje obećavali da će se baviti problemima od obrazovanja do zaštite životne sredine.

Izlaznost u drugom krugu izbora bila je rekordno mala – tek 40,5 odsto.

Rezultati izbora mogli bi da nateraju Makrona da više pažnje obrati na zaštitu životne sredine, za koju se zalaže Zelena stranka, navodi agencija i dodaje reči direktora istraživačke grupe da je ekologija oblast u kojoj Makron nije učinio gotovo ništa.

Zvaničnici su saopštili da će Makron danas razgovarati sa premijerom, a izvori upoznati sa situacijom kažu da će „ono što sledi“ biti na vreme objavljeno.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram