Foto: fifg / Shutterstock, Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS, Ludovic MARIN / AFP / Profimedia, Marcos del Mazo / Alamy / Alamy / Profimedia

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da održava redovne razgovore i direktan kontakt sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

„Uvek održavam redovne razgovore i direktan kontakt sa predsednikom Putinom, jer verujem da je to najbolji način da se nastavi interakcija održavanja direktnog kanala. Izolacija je najgora stvar, posebno za vođu kao što je on“, rekao je Makron u intervjuu za CBS.

Izrazio je mišljenje da je Rusija 24. februara, kada je odlučila da pokrene rat u Ukrajini, napravila ogromnu grešku, prvo zato što time nije poštovala međunarodno pravo i prekršila je sve principe, a drugo zato što je „verovatno mnogo grešila u proceni svojih i ukrajinskih kapaciteta“.

Emanuel Makron Foto: Stephane Lemouton / Bestimage / Profimedia

„A sada se dešava da su od, recimo septembra, odlučili da bombarduju mnogo civilne infrastrukture. Ovo je ratni zločin“, rekao je Makron.

S obzirom na to da je rat u Ukrajini prouzrokovao skok cena hrane i energenata, u odgovoru na pitanje koliko dugo može trajati otvorena podrška Zapada Ukrajini, Makron je rekao da je izuzetno važno da „Evropljani, Amerikanci i maksimalan broj zemalja na ovom svetu podržavaju Ukrajinu“.

Izrazio je mišljenje da je važno preneti poruku da o kraju rata odlučuju Ukrajinci, a jedini način da se reši situacija u Ukrajini bi bio u pregovorima.

Govoreći o odnosima SAD i Evrope, Makron je rekao da su sadašnja američka administracija i predsednik DŽozef Bajden lično vezani za Evropu, ali kada se pogleda današnja situacija, postoji desinhronizacija odnosa.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Ali kada pogledate današnju situaciju, zaista postoji desinhronizacija. Zašto? Energija. Evropa je kupac gasa i nafte. SAD su proizvođač. A kada pogledate situaciju, naše industrije i naša domaćinstva ne kupuju po istoj ceni. Dakle, postoji veliki jaz koji utiče na kupovnu moć i konkurentnost naših društava“, rekao je Makron.

Makron je istakao da Evropa i SAD učestvuju u ovom sukobu „u ime istih principa“, ali je i ukazao da „cena ovog rata nije ista sa obe strane Atlantika“.