Emanuel Makron Foto:Tanjug/AP Photo/Michael Sohn

Predsednik Francuske Emanuel Makronu utorak putuje u Rumuniju gde će posetiti francuske vojnike, a u sredu u Moldaviju gde će tamošnjim vlastima potvrditi podršku Francuske zemlji pogođenoj ratom u Ukrajini, saopštila je večeras Jelisejska palata.

Francusko predsedništvo je navelo da će Makron posetiti i Ukrajinu ali nije još utvrđen tačan datum koji zavisi od obaveza ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Makronu će se u Rumuniji pridružiti tamošnji predsednik Klaus Johanis u bazi NATO-a gde se nalaze francuski vojnici.

Francuski predsednik će poslati „veoma jasnu poruku posvećenosti saveznicima NATO-a i evropskim partnerima“, navela je Jelisejska palata.

U Rumuniji se od 26. februara nalazi oko 500 francuskih vojnika u sklopu snaga Alijanse.

Makron, koji će u Moldaviji razgovarati sa predsednicom Majom Sandu, uputiće podršku toj bivšoj sovjetskoj republici, jednoj od najsiromašniji zemalja Evrope, koja je posebno pogođena ruskom invazijom na Ukrajinu, sa kojom ima zajedničku granicu, dodaje se u saopštenju.

Moldavija i Gruzija su podnele zahtev za članstvo u Evropskoj uniji 3. ​​marta, kao i Ukrajina 28. februara.

Jelisejska palata je dodala da za sada ne postoje pripreme za Makronovu posetu Ukrajini, ali će do nje doći „kada za nju dođe pravo vreme i kada će to biti najkorisnije za Zelenskog“.

Bonus video: Život Emanuela Makrona

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar