Emanuel Makron Foto: TANJUG/AP Photo/Christophe Ena

Predsednik Francuske Emanuel Makron založio se danas u Kairu za "konačno postizanje rešenja o dve države, Izraela i Palestine, koje žive jedna pored druge u miru i bezbednosti”.

Makron je sugerisao da ta ideja nije „zastarela“ samo zato što je stara. Izraz „zastareo“ je u ovom kontekstu postao poznat 1989. godine, kada ga je upotrebio šef Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), Jaser Arafat, kada se menjala Palestinska nacionalna povelja.

U to vreme, ta povelja je zagovarala nestanak Izraela.

Humanitarna pomoć mora da uđe u Gazu bez prepreka

Humanitarna pomoć mora da uđe u Gazu bez prepreka, izjavio je danas u Kairu Makron, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem.

Makron je rekao da je neophodno obezbediti zalihe goriva za bolnice, navodeći da će uskoro stići brod francuske mornarice da bi pomogao u pružanju podrške bolnicama u Gazi i da će stići avion u Egipat sa ključnim potrepštinama, preneo je Rojters.

On je tokom susreta sa Sisijem potvrdio potrebu da se izbegne regionalna eskalacija. Predsednik Francuske je naglasio i da je čuo poruku od egipatskog predsednika o duplim standardima i naglasio da Francuska ne praktikuje duple standarde.

Sisi je rekao da se složio sa Makronom da radi na obuzdavanju krize u Gazi, slanju pomoći i nastojanju da se spreče druge strane da uđu u sukob.

On je rekao je da predsednik Francuske razumeo da bi svako raseljavanje Palestinaca iz Pojasa Gaze ka egipatskoj teritoriji bilo „izuzetno opasno“.

„Osuđujemo sve akcije koje utiču na sve civile i to treba da se reši istim standardima“, kazao je Sisi.

***

BONUS VIDEO: U brojnim gradovima Irana skupovi podrške Palestini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar