Emanuel Makron Emmanuel Macron
Emanuel Makron Foto:EPA-EFE/JOHN THYS

Biće potrebne decenije da Ukrajina bude primljena u Evropsku uniju, rekao je francuski lider Emanuel Makron.

U govoru u parlamentu EU u Strazburu, on je sugerisao da bi Ukrajina mogla da se pridruži „paralelnoj evropskoj zajednici“ dok čeka odluku, prenosi BBC.

To bi omogućilo članicama koje nisu članice EU, da se pridruže evropskoj bezbednosnoj arhitekturi na druge načine, rekao je Makron.

Ukrajina je započela proces apliciranja za pridruživanje bloku u februaru ove godine, četiri dana nakon ruske invazije.

Ukrajina rat Kijev Foto:Tanjug/AP Photo/Felipe Dana

„Svi znamo da bi proces da se Ukrajini omogući pridruživanje zaista trajao nekoliko godina, verovatno nekoliko decenija“, rekao je Makron u ponedeljak i dodao:

„To je istina, osim ako ne odlučimo da snizimo standarde za pristupanje. I ponovo razmislimo o jedinstvu naše Evrope.“

Makron je istakao da umesto toga treba razmotriti „paralelnu evropsku zajednicu“, umesto da se suspenduju strogi kriterijumi za članstvo u EU kako bi se ubrzala prijava Ukrajine.

On je rekao da bi to bio „način usidrenja zemalja koje su geografski u Evropi i koje dele naše vrednosti“.

Njegovi komentari usledili su ubrzo nakon što je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila da će najviše telo EU u junu objaviti svoje prvobitno mišljenje o kandidaturi Ukrajine za članstvo.,

Ursula von der Lejen
Ursula von der Lejen Foto:Tanjug/Stephanie Lecocq, Pool Photo via AP

Zvaničnici Kijeva su danas potvrdili da je Ukrajina predala drugi deo svog zahteva za članstvo u EU Briselu.

Obično su potrebne godine da zemlje pregovaraju o članstvu u EU, a kandidati moraju da dokažu da ispunjavaju više kriterijuma – od poštovanja demokratije i vladavine prava do dovoljno snažne ekonomije.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sugerisao je da EU koristi posebnu proceduru da bi Ukrajini odobrila momentalno članstvo u bloku, ali se to nije dogodilo.

Kasnije u ponedeljak, Emanuel Makron će biti u Berlinu gde će razgovarati sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom o tekućem odgovoru EU na rusku invaziju na Ukrajinu.

***

BONUS VIDEO: Život Emanuela Makrona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar