Foto:EPA-EFE/SEBASTIEN BOZON

Emanuel Makron, predsednik Francuske koja je jedna od pandemijom najteže pogođenih zemalja sveta, pokrenuo je danas specijalnu vojnu operaciju u borbi protiv širenja zaraze korona virusom.

Tako će u okviru „Operacije otpornost“ brodovi – nosači helikoptera pomogati prevoz obolelih i svega što je potrebno u prekomorskm francuskim teritorijama na Karibima, u Južnoj Americi i u Indijskom okeanu.

Makron je posetio vojnu terensku bolnicu u Miluzu, gradu na istoku Francuske koji je žestoko pogođen pandemijom i odao počast medicinskim radnicima koji su umrli, istakavši da su oni „svojim životima platili da bi spasli druge“.

Makron je obećao „masivan“ plan ulaganja u javne bolnice, posle višegodišnjeg smanjenja izdvajanja novca za nekada cenjeni francuski zdravstveni sistem, što sada otežava suzbijanje širenja zaraze.

Odgovarajući na kritiku da je njegova vlada presporo uvela zabranu kretanja kao meru za usporavanje širenja virusa, Makron je uzvratio kritikujući one „koji bi da isparcelišu zemlju, u vreme kada bi trebalo da imamo samo jedno na umu: da se ujedinimo u borbu protiv virusa“.

On je ponovio da je Francuska u „ratu“ sa virusom i naglasio: „Tek smo na početku. Ali uspećemo, jer se nećemo predati, jer smo jaki“.