Foto: Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Izbori u Makedoniji su prošli dosta mirno i bez problema, sadašnja vlast je kasno noćas proglasila pobedu, ali ih očekuju teški pregovori o formiranju vlade jer se sadašnji premijer Zoran Zaev tokom kampanje napravio distancu u odnosu na albanske partije, ocenio je Žarko Nastoski, novinar iz Skoplja u jutarnjem programu “Probudi se” na TV Nova S.

Mada je Socijaldemokratski savez sadašnjeg premijera Zorana Zaeva proglasio pobedu sa tri mandata više u odnosu na opozicioni VMRO DPMNE, Nastoski ističe da su analitičari oprezni sa procenama u raspodeli mandata jer je razlika između dve parije jako mala.

Albanska partija Demokratska unija za za integraciju, koja je i do sada bila u vladi, prema njegovim rečima, ostvarila je dobar rezultat.

„Kombinatorka o sastavu vlade počinje već danas. Zbog raznih faktora i iskustva iz prošlosti, teško je očekivati da VMRO pregovara sa Albancima, ali će i premijeru Zoranu Zaevu biti teško da pregovara jer je tokom kampanje napravio distancu prema DUI, sa kojom je prethodno bio u vladi, rečima da je vreme da oni i njihov lider odu u opoziciju“ ocenio je on.

Nastoski objašnjava da su izbori prošli u dobroj atmosferi, bez problema, kao da su bili možda i najmirniji izbori do sada uz sve mere prevencije protiv širenja koronavirusa. Glasalo se, kako dodaje, tri dana.

Makedonija – Glasanje birača koji su u samoizolaciji Foto: EPA-EFE/NAKE BATEV

Pozitivni na koronavirus i oni koji se nalaze u samoizolaciji, mogli su sedam dana ranije da se prijave ukoliko žele da glasaju na izborima.

Prijavilo se njih oko 700 i prvog dana izbora su ih obišle specijalne ekipe lekara, koje su im omogućile da glasaju. Drugog dana su glasali stariji sugrađani, a trećeg svi ostali.

„To je bilo iznenađujuće dobro organizovano i ovo su možda bili najmirniji izbori“ zaključio je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar