Foto:Shutterstck

Četvorogodišnjeg dečaka majka je ostavila zaključanog u kombiju nemačkih tablica na parkingu tržnog centra u Gospiću. Bila je nedelja popodne, temperatura vazduha bila je 32 stepena Celzijusa, a na parkingu je bilo i više od 40 stepeni Da bude još gore, prednji deo kombija bio je parkiran na suncu. Dečak je u kombiju bio u auto-sedištu, a prozor je bio otvoren, no ni desetak centimetara.

PROČITAJTE JOŠ:

Sve je moglo završiti tragedijom da nije bilo Ane Sertić, zamenice direktora tržnog centra, koja je, čim je čula šta se događa, krenula u akciju, prenosi Jutarnji list.

Majka u šoku

„Ušao je jedan gospodin i rekao da je dete u autu. Ušla sam u centar, odmah preko razglasa uputila obaveštenje i hodala po radnji, ali niko nije reagirao. Izašla sam iz tržnog centra i dete smo uspeli da izvučemo iz kombija. Bilo je sve crveno u licu, u polunesvesnom stanju. U međuvremenu je došla i majka, koja ga je samo zagrlila. Ne znam da li je bila u šoku ili šta“, kaže sagovornica Jutarnjeg lista.

Ističe da je u doba dana kada je dete bilo zaključano na parkingu temperatura bila izuzetno visoka i da je dečak već bio klonuo nakon što su ga izvadili iz kombija, u kojem je zaključan, prema njenoj procjeni, proveo oko pola sata. Dečaka je preuzela Hitna pomoć, koja ga je prevezla u bolnicu, a kako je saopštila policija, nad 26-godišnjom majkom u toku je kriminalističko istraživanje.

Kombi je sve do ponedeljka popodne bio parkiran ispred tržnog centra, pred kojim se zamalo dogodila još jedna tragedija zbog deteta ostavljenog u vozilu na visokoj temperaturi.

Budući da je nedavno u Kninu od dehidracije tragično stradalo dete ostavljeno samo u automobilu i s obzirom na to da su se takva stradavanja događala i pre, i PU ličko-senjska ponovila je upozorenje iz letka izrađenog u saradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, u kojem se navode saveti kako izbeći stradavanje dece u vozilima zbog dehidracije.

U njemu se navodi da se dete ostavljanjem bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo zanemaruje i zlostavlja, što predstavlja počinjene kaznenog dela povrede njegovih prava. Posledice mogu biti smrt deteta ili teško narušeno zdravlje. Prema zakonu, odgovorna osoba kazniće se za počinjenje težeg oblika krivičnog dela, za što je propisana kazna zatvora od jedne do 15 godina.

Toplotni udari

PU ličko-senjska tek će izvestiti o rezultatima kriminalističkog istraživanja nad nemačkom državljankom koja je ostavila dete na visokoj temperaturi u autu. Radnici tržnog centra i građani zgroženi su njenim postupkom, pre svega zato što je vozilo parkirala tako da je vetrobransko staklo bilo dikretno izloženo suncu, dečak je sedeo zavezan u auto-sedištu, a prozor je bio odškrinut samo nekoliko centimetara.

Veroratno zbog jezične barijere majka nije niti shvatila pozive preko razglasa i na poprište drame izašla je tek kad je dete bilo spašeno. Ko zna kako bi sve završilo da nije bilo pravosnažne reakcije građana, kao i zamenice direktora tržnog centra.

Osim dečaka kojeg je u Kninu u zaključanom autu ostavio otac i koji je preminuo od posledica toplotnog udara i dehidracije, ovog leta zabeleženo je još nekoliko slučajeva ostavljanja djece u zaključanim vozilima. U Rovinju je 4. jula u vozilu bio ostavljen četvorogodišnji dečak, koji je u teškom stanju prevezen u riječku bolnicu. Sličan se slučaj dogodio mesec dana pre toga u Sinju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar