Foto: Shutterstock

Istraga o smrti devojčice koju je majka napustila na šest dana da bi išla na žurke, otkrila je da su socijalni radnici bili zabrinuti za devojčicu u nedeljama pre nego što je umrla.

Azija Kudi, stara 20 meseci, umrla je u svom krevetiću nakon što ju je njena majka Verfi Kudi ostavila samu u stanu u Brajtonu.

Kudi je putovala širom zemlje, prvo u London, zatim u Koventri i na kraju u Solihal da bi proslavila svoj 18. rođendan sa prijateljima između 5. i 11. decembra 2019. godine.

Vratila se u stan pet dana, 21 sat i 58 minuta kasnije i pronašla Aziju mrtvu u svom krevetiću.

Beba je umrla od dehidracije i gladovanja i posledica gripa u decembru 2019. godine.

Kudi je osuđen na devet godina zatvora u avgustu 2021. nakon što je priznala jednu tačku optužnice za ubistvo iz nehata na sudu.

Danas je istraga o Azijinoj smrti otkrila da su socijalni radnici bili zabrinuti zbog devojčice u nedeljama koje su prethodile njenoj smrti.

Niz incidenata u stambenoj jedinici u Brajtonu, gde je Kudi živela sa Azijom, podstakao je brigu o tome kako ona vodi računa o ćerki.

Osoblje u jedinici kontaktiralo je socijalne radnike nakon što je pogledalo snimak nadzorne kamere na kojem Kudi ostavlja svoju ćerku samu.

Na snimku se vidi kako Kudi i neki prijatelji ulaze i izlaze navodno da piju alkohol i puše cigarete.

Oko 3 sata ujutro 11. oktobra 2019. Kudi je primećena kako puši ispred stambene jedinice između 15 i 30 minuta.

Nedelju dana kasnije ostavila je ćerku sa svojom majkom, Azijom Batrejn, oko ponoći pre nego što je izašla na zabavu sa prijateljima.

U ranim jutarnjim satima, snimak nadzorne kamere je pokazao kako Kudi u stan unosi muški prijatelj.

Jaki Kahil, Kudijev socijalni radnik, rekao je da su oba incidenta „zabrinjavajuća“ i da je kao rezultat toga Kudiju zabranjeno da ima goste na nedelju dana.

Takođe su preduzeti koraci da se slučaj prosledi Front Dor for Femilis – koji ima posebnu ekspertizu u zaštiti dece – ali prosleđivanje nikada nije obavljeno.

Istrazi je rečeno da joj je, prema uslovima njenog boravka u jedinici, bilo dozvoljeno da izlazi uveče jednom ili dva puta nedeljno.

Međutim, Kudi je imala običaj da laže o tome gde se nalazi, ne samo socijalnim radnicima i osoblju u Gočer sudu, već i svojoj majci.

PROČITAJTE JOŠ:

Kasnije se ispostavilo da je Kudi ostavila Aziju samu u stanu najmanje desetak puta.

Kudi je Aziju rodila u martu 2018. kada je imala 16 godina, a majka i beba su još uvek bili pod brigom socijalne službe.

Uselili su se u jedan od osam stanova u Gočer Kourtu, stambenoj jedinici uz podršku u Brajtonu koja ima osoblje u prostorijama 24 sata dnevno.

Azija je 5. decembra 2019. ostala sama bez hrane i vode u krevetiću dok je njena majka otišla na zabavu.

Kudi je otputovala u London, Koventri i Solihal da proslavi svoj 18. rođendan sa prijateljima.

Na dan kada joj je ćerka umrla, Kudi je na društvenim mrežama pokušavala da proda karte za koncert i pokušavala je da pokrene sopstvenu karijeru modela.

Na suđenju je rečeno da se vratila u svoj stan kada je Azija već bila sama kod kuće pet dana, 21 sat i 58 minuta, ali nije pozvala hitnu pomoć više od dva sata.

U to vreme viđena je kako prazni torbe pre nego što se vratila u svoj stan.

Na kraju je pozvala hitnu pomoć u 18.06 i rekla da se njena ćerka ne budi.

Rekla je bolničarima da je Azija spavala ceo dan da joj je dala mleko i Kalpol i pustila je da spava.

Azija – za koju su bolničari primetili da ima znake ukočenosti – hitno je prebačena u bolnicu gde je proglašena mrtvom.

Na suđenju se saznalo da je u tri meseca koja su prethodila njenoj smrti bilo najmanje šest drugih prilika da je Aziju ostavila samu u stanu – jednom na cela dva dana.

Istraga o smrti Azije, za koju se očekuje da će trajati pet dana, se nastavlja.

BONUS VIDEO: Snimak pucnjave u Nešvilu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar