Foto: Shutterstock

Mađarska je blokirala direktivu EU kojom bi se nametnuo minimalni porez od 15 odsto multinacionalnim korporacijama, tvrdeći da bi taj porez naneo „nizak udarac“ evropskoj konkurentnosti i ugrozio radna mesta.

Ova odluka bi se odnosila na velike kompanije sa godišnjim prihodom većim od 750 miliona evra.

Pročitajte još:

Poreska reforma deo je globalnog dogovora postignutog prošle godine u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). Podržalo ju je 136 zemalja koje čine više od 90% globalnog BDP-a. Procenjuje se da bi reforma svake godine generisala više od 140 milijardi evra dodatnih prihoda.

„Evropa je u dovoljno velikoj nevolji bez globalnog minimalnog poreza. Ne podržavamo povećanje poreza za mađarske kompanije i nismo voljni da posao dovedemo u opasnost“, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Sijarto je takođe rekao američkom državnom sekretaru Entoni Blinkenu da bi porez od 15 odsto „značio još jedan nizak udarac za evropsku konkurentnost“ u jeku rata u Ukrajini, čak i ako je dogovor trebalo da se primenjuje na globalnom nivou, a ne isključivo na Evropu .

Mađarska trenutno nudi stopu poreza na dobit preduzeća od 9 odsto, što je najniža stopa u u EU.

Mađarska, Estonija i Irska su se u početku protivile sporazumu OECD-a, koji ima za cilj da povrati jednake uslove među nacijama nakon godina međusobnog nadmetanja.

Tri zemlje su kasnije obezbedile garancije, uključujući dugi 10-godišnji prelazni period. Međutim, Mađarska je bez obzira na povoljnije uslove odlučila da blokira direktivu EU.

Rampa i na embargo

Mađarska je prethodno blokirala EU u pokušaju da uvede embargo na rusku naftu, koji je bio planiran u okviru šestog paketa snakcija EU Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.  Mađarska je tada tražila najmanje četiri godine i gotovo 800 miliona evra evropskog finansiranja radi prilagođavanja svojih rafinerija i povećanja kapaciteta naftovoda Adria koji dolazi iz Hrvatske.

Mađarska, kao jedan od najvećih uvoznika ruske nafte i gasa, izuzeta je iz embarga sa kojim su se složile druge zemlje EU.

BONUS VIDEO: Milanović: Hrvatska nikakav igrač, gas i naftu dobijamo iz Srbije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare