Foto: EPA-EFE/Zoltan Mathe HUNGARY OUT

Uprkos negodovanju i protestima međunarodne zajednice Mađarska je zabranila upis promene pola u matične knjige rođenih i ukinula pravno priznavanje rodnog identiteta transrodnih osoba.

Parlament je sa 134 glasa usvojio član 33 predloga zakona koji rod definiše kao „biološki pol dobijen rođenjem i utemeljen na primarnim karakteristika pola i hromosoma“, javlja Hina

Protiv tog člana je glasalo 56 poslanika, a četvoro je bilo suzdržano.

Od 2004. do sada u toj zemlji, članici EU je bio moguć upis promene pola i izdavanje novih ličnih dokumenata.

„Žalosno je i skandalozno da je parlament odlučio da usvoji taj grozan zakon uprkos zabrinutosti udruženja civilnog društva i međunarodnih organizacija, među kojima su Saveta Evrope, Evropski parlament i razna tela Ujedinjenih nacija“, rekao je Tamaš Dombos, član mađarskog LGBT saveza.

„Upotrebićemo sva moguća pravna sredstva da osporimo taj zakon pred mađarskim i međunarodnim sudovima“, poručio je Dombos.

Amnesti Internašonal (AI) je ocenio da je odluka Budimpešte u suprotnosti s međunarodnim i nacionalnim obavezama Mađarske koje se odnose na ljudska prava.

Početkom maja mađarski parlament je odbio da ratifikuje Istanbulsku konvenciju, međunarodni dokument o sprečavanju nasilja nad ženama, zbog, kako je rečeno, promovisanja „destruktivne rodne ideologije“.

Na mađarskim fakultetima su već ranije ukinuli rodne studije.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare