Foto:Vesna Lalić

Mađarska vlada proglasila je vanredno stanje na celoj teritoriji zbog širenja koronavirusa, saopštio je večeras šef kabineta premijera Mađarske Gergeli Guljas navodeći da je ta odluka doneta u skladu sa predlogom Ministarstva unutrašnjih poslova.

Doneta je i zabrana ulaska putnika iz Italije, Kine, Južne Koreje i Irana, osim za državljane Mađarske koji dolaze iz tih zemalja, a koji će morati da ostanu u izolaciji dve nedelje, prenosi MTI.

U tu svrhu, ponovo će biti uvedene granične kontrole na mađarskim šengenskim granicama sa Slovenijom i Austrijom, a svi vozovi, autobusi i letovi iz pomenutih zemalja biće podvrgnuti obnovljenim merama opšte granice, a planirano je i da se na granici Mađarske i Hrvatske uvedu pune granične kontrole.

Vlada planira i da uvede zabranu održavanja skupova sa više od 100 osoba, odnosno održavanja skupova na otvorenom sa više od 500 osoba.

Prema rečima Guljaša, sve te mere važiće do daljeg.

Kako je rekao, od četvrtka će biti zatvoreni i univerziteti, dok će škole za sada ostati otvorene jer, kako je rekao Guljaš virus ne pogađa toliko decu, a zatvaranje osnovnih škola moglo bi da uzrokuje gubitak cele godine.

Guljaš je dodao i da će epidemija uticati na ekonomiju, kao i da se većina zemalja bori trenutno da izbegne recesiju.