Foto: EPA/ZSOLT CZEGLEDI

Mađarska škola godinama je bespravno razdvajala romske učenike, presudio je Vrhovni sud u posljednjoj presudi i naložio plaćanje 100 miliona forinti (285 hiljada evra) kao odštetu porodicama te dece.

Premijer Viktor Orban, koji je u sukobu s Evropskom unijom po pitanju vladavine prava, u januaru je dao do znanja da bi država trebala pokazati nepoštovanje bilo koje sudske naredbe da plati odštetu Romima, dodajući da im umesto toga treba osigurati obuku.

Orbanova vlada u utorak nije komentarisala presudu Vrhovnog suda u slučaju osnovne škole u Djendješpata, gradu koji je bio poprište etničkih tenzija u prošlosti.

Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

„Vrhovni pravni forum podržao je raniju presudu koja je naredila isplatu 100 milijuna forinti odštete“, odlučio je sud. „Učenici romske etničke manjine bespravno su razdvajani i osigurano im je lošije obrazovanje.“

Analitičari kažu da je Orban pojačavao antiromsku retoriku te da neće politički puno izgubiti zbog ignorisanja nevolja manjine koja se već vekovima suočava s predrasudama i diskriminacijom u Mađarskoj i u drugim zemljama u istočnoj Europi.

Romi u Mađarskoj žive u velikom siromaštvu, pate od predrasuda u školama i na radnim mestima i meta su zastrašivanja i povremeno smrtonosnog nasilja krajnje desnice, kažu aktivisti.

Orban je iskoristio konferenciju za medije da javno osudi odštete za 60 Roma i njihovih porodica iz Đenđešpate.

Rekao je da su Romi stvorili neposlušno i preteće okruženje u školama i da je većina mađarskih roditelja počela odvoditi svoju djecu u susedne gradove.

„Osećaju kao da su u neprijateljskom okruženju u vlastitoj domovini… Nema šanse“, rekao je Orban novinarima.

Kao odgovor na njegovu osudu davanja odštete, više od 2000 Mađara, uključujući i romske porodice, protestvovali su pred parlamentom u februaru s natpisima da „niko nije iznad zakona“ i „budućnost ne može biti izgrađena na mržnji“.

Foto: EPA-EFE/Zoltan Balogh HUNGARY OUT

 

Prošli mesec, romske vođe rekle su da pandemija koronavirusa predstavlja veliku opasnost za ionako teški status njihove zajednice, s mnogim Romima koji se osećaju napušteno od strane Orbanove vlade.

Orban je predstavio veliki financijski stimulativni plan kako bi ublažio ekonomski krah od koronavirusa, fokusirajući se na ulaganja i zapošljavanje, no zaobilazeći najsiromašnije – često Rome koji uglavnom rade sitne poslove bez zaštite i imaju ograničen pristup uobičajenoj medicinskoj negi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar