Foto: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE,Shutterstock, EPA-EFE/MARIASENOVILLA

Misterija havarije na gasovodima Severni tok 1 i 2 konačno bi mogla da bude rešena. Naime, američki Njujork Tajms, britanski "Tajms" i nemački javni servis ARD objavili su rezultate opsežnih istraga na kojima su radili tokom prethodnih meseci. Iako niko od njih ne može da tvrdi ko je tačno odgovoran za eksplozije, tragovi do kojih su došli ovi mediji vode pravo ka Ukrajini, a u središtu svega nalazi se jedna luksuzna jahta.

Prema informacijama do kojih je došao ARD, za havariju je odgovorno pet muškaraca i jedna žena koji su do krakova gasovoda došli misterioznom jahtom.

Ovaj dobro uigrani tim je u noći 26. septembra izveo operaciju na otvorenom moru. Za ovo su, prema saznanjima ARD-a, koristili jahtu iznajmljenu od kompanije sa sedištem u Poljskoj, koja je u vlasništvu dvojice Ukrajinaca.

Foto: TASS / Profimedia, HANNIBAL HANSCHKE/ANATOLY MALTSEV/CLEMENS BILAN/EPA-EFE, Shutterstock, EPA-EFE/Ismael Herrero

Grupu su činili kapetan, lekar, dva ronioca i dva ronilačka pomoćnika koji su prevezli eksploziv na mesto zločina i tamo ga postavili. Nacionalnost počinilaca ostaje nepoznanica, a istražitelji veruju da su koristili falsifikovane pasoše, za koje se navodi da su takođe korišćeni prilikom iznajmljivanja čamca, koji su takođe korišćeni prilikom operacije.

Jahta je plovila iz Roštoka 6. septembra prošle godine, a oprema za tajnu operaciju ranije je u kombiju dostavljena u luku. Istražitelji su zatim ponovo locirali jahtu sledećeg dana u Viku, a kasnije i na danskom ostrvu Kristijanso, severoistočno od Bornholma u Danskoj. Jahta je potom vraćena vlasniku u neočišćenom stanju, a istražitelji su kasnije uspeli da otkriju tragove eksploziva na stolu kabine.

Severni tok Foto:EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Ubrzo nakon eksplozije, prema informacijama ARD-a, zapadne tajne službe su dobile dojavu da je ukrajinski komandos odgovoran za uništenje, ali na nju nisu reagovale.

Rečeno im je da to neće ići u javnost, kako bi se sprečila bilo kakva pitanja zbog čega zvanična istraga o uništenju rusko-nemačkog gasovoda ide tako sporo.

Ovim povodom oglasilo se i nemačko tužilaštvo koje tvrdi da su pretresi obavljeni u januaru, ali ističu da se identitet počinioca i motiv još utvrđuju.

Foto: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia, HANNIBAL HANSCHKE/EPA-EFE, Danish Defence Command

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da izveštaje da je Severni tok sabotirala proukrajinska grupa treba uzeti sa rezervom.

„Savetujem da se ne žuri sa zaključcima“, rekao je Pistorijus pred početak sastanka ministara odbrane zemalja članica EU u Stokholmu.

„Tajms“ tvrdi da su u operaciji učestvovali profesionalni ronioci

Nešto kasnije, britanski „Tajms“ je objavio da je eksploziv najverovatnije podmetnut uz pomoć iskusnih ronioca za koje se čini da nisu radili za vojsku ili obaveštajne službe.

„Ipak, moguće je da su počinioci prošli specijalizovanu vladinu obuku u prošlosti“, piše list.

Foto: HANNIBAL HANSCHKE/ANATOLY MALTSEV/CLEMENS BILAN/EPA-EFE, Nova.rs

Prema pisanju ovog medija, nedelju dana nakon eksplozija na gasovodima, članovi skandinavske delegacije u Briselu izašli su iz svoje ambasade zapanjeni količinom detalja koje su dobili tako brzo nakon napada.

Londonski list piše i da, prema informacijama do kojih su došli, sabotažu nisu izvršili Amerikanci, Rusi ili Poljaci, ali da iza napada stoji proukrajinska grupa koja nije povezana sa vladom predsednika Vladimira Zelenskog.

Vladimir Zelenski Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Tajms je takođe izvestio da su zvaničnici NATO-a želeli da zaštite Ukrajinu od javne svađe sa Nemačkom, koja je razmatrala da li da isporuči ključnu vojnu pomoć, uključujući tenkove Leopard 2 i protivvazdušne sisteme IRIS-T.

„Ideja da Ukrajini pripada vozilo napunjeno eksplozivom koje putuje kroz Poljsku kako bi se izvršio napad na nemački gasovod sa nemačkog tla posebno bi iritirala nemačku javnost“, piše Tajms.

„Njujork tajms“ uveren da iza svega stoje Ukrajinci, ali da Zelenski o tome ne zna ništa

Američki dnevnik „Njujork tajms“ nešto ranije je objavio da novi obaveštajni podaci koje su pregledali američki zvaničnici sugerišu da je proukrajinska organizacija prošle godine izvršila napad na gasovode.

Foto: Danish Defence Command

Prema pisanju lista, američki zvaničnici navode da nemaju dokaza da su ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ili neki od njegovih saradnika umešani u operaciju ili da su počinioci delovali po naređenju zvaničnika ukrajinskih vlasti.

Inače, pojedini mediji su objavili da postoji mogućnost da se iza svega krije prevara. Tačnije da, je reč o „lažnoj operaciji“, i da su tragovi namerno postavljeni kako bi ukazali na Ukrajinu kao počinioca.

Rusija: Ovo miriše na monstruozan zločin

U međuvremenu, oglasila se Rusija i dogovorila na deo objavljenog članka u kojem piše da nema dokaza da je vlada u Kijevu bila povezana sa grupom koja bi mogla da bude iza napada.

Medijski izveštaji o napadima na gasovode Severni tok koordinisani su pokušaj da se skrene pažnje i Kremlj je zbunjen kako američki zvaničnici mogu da pretpostave bilo šta o napadima bez istrage, navodi se iz Kremlja.

“Očito je da autori napada žele da skrenu pažnju. Očito je reč o koordiniranom nabacivanju u medijima”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Pročitajte još:

Upitao je kako američki zvaničnici mogu bilo šta pretpostaviti bez istrage.

„Ovo nije samo čudno. Miriše na monstruozan zločin“, dodao je portparol Kremlja.

Sa druge strane, Kijev oštro negira bilo kakvu povezanost sa havarijama. Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak rekao je da Ukrajina „apsolutno nije umešna“ u prošlogodišnju sabotažu Severnog toka 1 i 2. Podoljak dodaje da nema informaciju o tome šta se tačno dogodilo.

BONUS VIDEO Sabotaža ili viša sila: Ko je probušio Severni tok 1 i 2? Gosti: Darko Obradović i Miloš Zdravković 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar