marihuana, kanabis
Foto: Shutterstock

U Luksemburgu će biti dozvoljeno gajenje do četiri stabljike kanabisa u stanovima ili baštama, na osnovu ublažavanja zakona, čime će ta država postati prva u Evropi koja legalizuje proizvodnju i konzumiranje marihuane.

Pročitajte još:

Prema novom zakonu, lica starija od 18 godina moći će legalno da uzgajaju do četiri stabljike kanabisa po domaćinstvu za ličnu upotrebu.

Trgovina semenom, takođe, biće dozvoljena bez ograničenja u količini ili nivou tetrahidrokanabinola THC, koji je osnovni psihoaktivni sastojak.

Vlada je saopštila da će biti omogućena kupovina u prodavnicama, uvoz iz inostranstva ili kupovina putem interneta, kao i da postoji namera da se vremenom dozvoli i domaća proizvodnja semena za trgovinske svrhe, ali su planovi za proizvodnju i regulisanje distribucije odloženi zbog pandemije koronavirusa.

Ministar pravde Sem Tamson opisao je promenu zakona o domaćoj proizvodnji i potrošnji kao prvi korak.

Za domaće proizvođače će mesto za uzgoj do četiri biljke biti ograničeno na uobičajeno mesto stanovanja, kako spolja, tako i unutra, na balkone, terase ili bašte.

Zakonska zabrana konzumiranja i transporta kanabisa ili proizvodnje kanabisa u javnosti će i dalje biti na snazi, kao i zabrana trgovine kanabisom ili proizvodima od kanabisa osim semena.

Međutim, u skladu sa ublažavanjem zakona, konzumiranje i transport do tri grama se više neće smatrati krivičnim delom, već prekršajem.

Inicijativa za ovaj zakon vođena je željom da se liberalizuje upotreba i uzgajanje u „sopstvena četiri zida“.

Luksemburg će se tako pridružiti Kanadi, Urugvaju i 11 američkih država u postupanju koje je suprotno konvenciji UN o kontroli narkotika, koja obavezuje potpisnike da proizvodnju, izvoz, uvoz, distribuciju, trgovinu, upotrebu i posedovanje narkotika (uključujući kanabis) ograniče isključivo na medicinske i naučne svrhe.

BONUS VIDEO: Jovanjica – napoznatija plantaža u Srbiji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (3)