Foto: REUTERS/Carlos Barria, EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV,EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je da će Belorusija i Rusija raspoređivanjem zajedničke vojne sile odgovoriti na "pogoršanje napetosti" na zapadnim granicama, javlja u ponedeljak državna agencija Belta.

Lukašenko je rekao da će dve zemlje rasporediti regionalne vojne trupe. Snage je počeo da povlači pre dva dana, po svemu sudeći, nakon eksplozije na Krimskom mostu koji su izgradili Rusi kako bi se povezali s anektiranim poluotokom Krimom.

„Zbog pogoršanja stanja na zapadnim granicama (rusko-beloruske) Unije, počeli smo raspoređivati regionalnu vojsku Ruske Federacije i Republike Bjelorusije“, objavio je Lukašenko na sastanku sa čelnicima za sigurnost, javlja Belta.

„Krimski most će izgledati kao šetnja parkom ako dirnete u našu teritoriju“

Lukašenko je optužio Ukrajinu da priprema napad na Belorusiju i objasnio da će zato Minsk rasporediti rusko-beloruske trupe. Lukašenko nije naveo u kojim će područjima te zajedničke trupe biti raspoređene, dodaje agencija AFP.

„Ne računajte na veliki broj vojnika Oružanih snaga Ruske Federacije. Ali to će biti više od 1000 ljudi“, rekao je Lukašenko, prenosi Index.hr.

PROČITAJTE JOŠ:

„Već sam rekao da Ukrajina ne samo da raspravlja već planira udare na teritoriju Belorusije“, rekao je Lukašenko. „Moj odgovor je bio jednostavan: ‘Recite ukrajinskom predsedniku i ostalim ludacima da će Krimski most izgledati kao šetnja po parku ako svojim prljavim rukama dotaknu i metar naše teritorije“.

Predsednik Državnog graničnog odbora Belorusije Anatolij Lapo optužio je Ukrajinu da je uništila gotovo sve mostove i puteve duž 1000 kilometara duge granice s Belorusijom.

„Trupe koje je Kijev poslao na granicu nisu nikakvi graničari. Pod pritiskom smo, nišane naše graničare, ponekad pucaju u vazduh, stalno se izviđa iz vazduha“, rekao je Lapo za belorusku TV.

BONUS VIDEO: Napad na pešački most u Kijevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar