Foto: Anatolii STEPANOV / AFP / Aris Messinis / AFP / Profimedia/EPA-EFE/RAMIL SITDIKOV / SPUTNIK/ KREMLIN

Evropska komisija danas nije mogla da pruži više detalja o najavi predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen za sankcije protiv Belorusije i Irana koji podržavaju Rusiju u ratu protiv Ukrajine.

„Mi ćemo produžiti sankcije zemljama koje vojno podržavaju rat Rusije, kao na primer Belorusija ili Iran. Mi ćemo usvojiti nove sankcije protiv Belorusije i istupiti sa novim sankcijama protiv Belorusije koja mora da odgovara zbog svoje uloge u ruskom ratu u Ukrajini“, rekla je u ponedeljak Fon der Lajen.

Na pitanje da potvrdi reči predsednice EK, portparol za spoljnu politiku Peter Stano je na konferenciji za novinare rekao da su sankcije stalno na dnevnom redu institucija i zemalja članica Unije, ali da su diskusije o tome koji bi deo sankcija bio poverljiv i ne objavljuju se sve dok odluka ne bude donesena.

Ursula Fon der Lajen Foto: REUTERS/Florion Goga

Stano je objasnio da postoje dva evropska režima sankcija protiv Belorusije.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Prvi se odnosi na unutrašnju represiju od strane režima Lukašenka, ukradenih izbora i represije koja se vrši protiv lokalnog stanovništva. Drugi režim se odnosi na entitete i fizička lica u Belorusiji koji narušavaju teritorijalni intergitet i suverenitet Ukrajine. U devetom paketu sankcije protiv Rusije nalaze se i entiteti i fizička lica koji sarađuju sa ruskim agresorom”, objasnio je Stano.

On je ponovio da će “EU produžiti sa režimom sankcija sve dok Rusija produžava svoju eskalaciju u Ukrajini i da će sankcije produžiti protiv svih onih koju podržavaju i pomažu nelegalno ponašanje Rusije, a to se odnosi na Belorusiju, Iran ili druge entitete iz drugih zemalja”.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar