Foto: EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

U Belorusiji su danas ponovo otvorene škole posle produženog prolećnjeg raspusta, ali su vlasti dozvolile roditeljima da ako žele zadrže decu kod kuće.

U toj zemlji nije bilo zatvaranja niti restrikcija za vreme pandemije korona virusa.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, koji vlada zemljom više od četvrt veka, naredio je da ponovo počne nastava u 3.067 škola u zemlji posle redovnog nedeljnog raspusta koji je bio produžen za dodatne dve nedelje.

Lukašenko uporno odbacuje zabrinutost oko novog virusa i zatvaranja uvedena drugde u Evropi kao „koronapsihozu“. Fabrike, radnje i restorani su sve vreme radili, a gledaoci su prisustvovali sportskim dogadjajima.

Stotine hiljada pravoslavaca bilo je juče u crkvama u Belorusiji na proslavi Uskrsa, za razliku od drugih pravoslavnih zemalja gde su uskršnje službe velikim delom vodjenje u praznim crkvama, jer je zbog opasnosti od širenja korona virusa zabranjeno prisustvo vernika.

I sam Lukašenko prisustvovao je službi, zajedno sa svojim 15-ogodišnjim sinom.

Medjutim broj slučajeva zaraze korona virusa u zemlji nije mnogo niži nego u susednoj Ukrajini, koja ima četiri puta više stanovnika. Belorusija je u petak prijavila 4.779 zaraženih i 47 umrlih.

Zvaničnici, kao razlog zbog koga su škole bile zatvorene tri nedelje, nisu naveli javno zdravlje, mada se to podrazumevalo. Ministar obrazovanja Igor Karpenko rekao je da se očekuje da će samo 40 odsto od 960.000 školske dece da se pojavi u školi narednih dana.

„Nećemo nikog prisiljavati“, rekao je on i dodao da djaci mogu da nastave da prate nastavu na daljinu.

Danas je samo sedam od 26 prvaka došlo u Školu broj tri u Minsku.

„Zamolili smo roditelje da daju deci antiseptik i flaše vode i da dodju po njih ranije“, rekla je nastavnica Natalija Nadolskaja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar