Vitali Škliarov Foto: Printscreen/YouTube/WoodrowWilsonCenter

Belorusko-američki politički strateg Vitali Škliarov, koji je bio u zatvoru u Belorusiji, napustio je u utorak zemlju. Do njegovog puštanja je došlo nakon što su prošle nedelje razgovarali telefonom američki državni sekretar Majk Pompe i predsednik Belorusije Alesandar Lukašenko.

Pomepo je tražio od Lukašenka da se Škliarov „u potpunosti oslobodi i odmah mu omogući odlazak iz zemlje“.

Njegov advokat Anton Hašinski je potvrdio za RSE da je Škliarov napustio Belorusiju.

„Činjenica da mu je omogućeno da ode svakako je rezultat Pompeovog poziva,“ kazao je Hašinski.

On je istakao da je njegov kliijent i dalje pod istragom u Belorusiji i da će se verovatno vratiti zbog stare majke.

Škliarov, koji je učestvovao u kampanjama bivšeg predsednika SAD Baraka Obame i senatora Bernija Sandera, uhapšen je 29. jula, manje od dve nedelje uoči predsedničkih izbora.

Vlasti su poslednjih nedelja popustili ograničenja prema njemu, zahtevajući da ostane u Minsku umesto prethodnog kućnog pritvora. Na početku je bio u zatvoru gde je imao zdravstvene probleme, uključujući i zarazu od Covida 19.

Škliarov je došao u Belorusiju da poseti roditelje, ali su snage bezbednosti tvrdile da je pravi cilj bio da pomogne blogeru Sergeju Tihanovskom, koji je bio jedan od kandidata na predsedničkim izborima.

I Sergej Tihanovski je zatvoren pre glasanja. Njegova supruga Svetlana Tihanovska, učestvovala je umesto njega na izborima, postavši ključna opoziciona figura.

Zvanični rezultati izbora prema kojima je Lukašenko osvojio šesti po redu mandat, izazvao je masovne proteste a Tihanovska i njene pristalice tvrde da je ona pobedila.

Foto: EPA-EFE/YAUHEN YERCHAK
Nova hapšenja

 

U međuvremenu, broj privedenih lica tokom protesta u Belorusiji u ponedeljak porastao je na 500, javila je ruska novinska agencija RIA, pozivajući se na podatke Ministarstva unutrašnjih poslova.

Među privedenima su studenti koji su se odazvali pozivu opozicije da se širom zemlje organizuje štrajk. Narod u Minsku je tokom dana formirao takozvane lance solidarnosti i održao protestne marševe, javio je TASS.

U nedelju, 25. oktobra, istekao je rok koji je Aleksandru Lukašenku postavila Svetlana Tihanovska, koja ga je pozvala da podnese ostavku, oslobodi političke zatvorenike i prekine nasilje protiv demonstranata.

Opozicija je pozvala radnike industrijskih preduzeća da započnu štrajk u slučaju da zahtevi ne budu ispunjeni.

Radnici pojedinih preduzeća prekinuli su rad, ali vlasti tvrde da sve kompanije u sektoru realne ekonomije rutinski rade i da linije proizvodnje nisu zaustavljene.

 

Lukašenko: Izbaciti studente koji protestuju

 

Istovremeno, Lukašenko je izjavio da studente koji učestvuju u protestima treba izbaciti sa univerziteta.

On je poručio studentima da treba da studiraju ako su zbog toga došli i da puste one koji žele da studiraju da to čine.

„Svim studentima koji su se priključili neodobrenim protivzakonitim protestima treba oduzeti pravo na status studenta“, rekao je Lukašenko.

On je istakao da studente koji učestvuju na protestima treba poslati u vojsku ili na ulice, te da ih treba pustiti da hodaju ulicom, ali da moraju biti izbačeni sa univerziteta, javio je TASS.

Prema rečima Lukašenka, isto bi trebalo da se odnosi i na predavače i profesore koji učestvuju u protestima.

Lukašenko je 20. oktobra smenio rektore tri univerziteta tvrdeći da su postali centar protestnih aktivnosti studenata.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar