Aleksandar Lukašenko Foto: Shamil Zhumatov/Pool Photo via AP

Belorusija je najavila da su potrebne „neplanirane popravke“ na kraku naftovoda „Prijateljstvo“ ("Дружба") koji doprema naftu iz Rusije u brojne zemlje EU.

POGLEDAJTE JOŠ:

Radovi na održavanju će, prema najavama, trajati tri dana.

„Prijateljstvo“ počinje u ruskom Tatarstanu i prenosi naftu iz zapadnog Sibira, Urala i Kaspijskog mora ka beloruskom gradu Mozir gde se deli na severni i južni krak.

Severni krak prelazi preko ostatka Belorusije, zatim Poljske i Švedske do Nemačke. Južni krak prolazi južno kroz Ukrajinu, a povezan je i sa naftovodom Odesa-Brodi. U Užgorodu, gasovod se deli na linije do Slovačke i do Mađarske. Linija kroz Slovačku je ponovo podeljena kod Bratislave: jedan krak vodi u pravcu severozapada ka Češkoj, a drugi ka jugu ka Mađarskoj.

Ruski energetski izvozni gigant „Transnjeft“ naveo je u sopštenju da bi „snabdevanje moglo da se suoči sa kratkoročnim prekidima“.

„Šta ako mi zavrnemo ovde prirodni gas?“

Beloruski presednik Aleksandar Lukašenko ranije je zapretio Evropi ukidanjem protoka gasa, zbog migrantske krize na granici sa Poljskom, za koju je okrivio Evropsku uniju.

„Mi snabdevamo Evropu grejanjem, a oni prete da će zatvoriti granicu. A šta ako mi zavrnemo ovde prirodni gas? Zato bih preporučio čelnicima Poljske, Litvanije i drugim praznoglavim pojedincima da razmisle pre nego što progovore“, rekao je Lukašenko na sednici vlade.

EU i NATO optužuju Lukašenka da koristi migrante kao oružje za pritisak na Zapad tako što šalje ljude koji beže sa Bliskog istoka u Minsk, a zatim na granice Poljske i baltičkih država. Brisel je zbog situacije sa migrantima na poljsko-beloruskoj granici najavio sankcije.

BONUS VIDEO Lukašenko gura migrante, Poljska diže 12.000 vojnika

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar