Aleksandar Lukašenko
Aleksandar Lukašenko Foto: EPA-EFE/MAXIM GUCHEK

Aleksandar Lukašenko, predsednik Belorusije i saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina, potpisao je 1. januara svoj prvi dekret u ovoj godini kojim je 2023. proglasio godinom mira.

Napominje se da je dekret potpisan s ciljem konsolidacije beloruskog naroda, jačanja ideja mira i kreativnog rada u društvu kao glavnih uslova za razvoj beloruske države, prenosi Europska pravda.

„Ključni smerovi iduće godine biće: poboljšanje sistema vojno-patriotskog odgoja stanovništva, promovisanje miroljubivih inicijativa građana i javnosti, promivisanje međureligijskog dijaloga koji osigurava mir i slogu u društvu, kao i demonstracija prednosti beloruskog ekonomskog modela u uslovima globalnih turbulencija“, stoji u Lukašenkovom dekretu, prenosi Jutarnji list.

Prema dokumentu, to će ojačati percepciju Belorusije kao uporišta mira i biće beloruski odgovor na militarizaciju u evropskoj regiji.

Lukašenko je Novu godinu potpisao amandmane na zakon „O Narodnoj skupštini Republike Belorusije“ koji će mu omogućiti da ostane u politici i nakon formalnog završetka mandata.

U decembru nakon pregovora u Minsku, ruski predsednik Vladimir Putin i beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko dogovorili su nastavak vojnih vežbi i zajedničku proizvodnju oružja.

BONUS VIDEO: Rusi raketirali Kijev u novogodišnjoj noći – pogođen hotel u centru grada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare