Foto: Yui Mok / PA Images / Profimedia

U Londonu je proglašeno vanredno stanje nakon što je izbio niz požara na travnjacima i niskom rastinju u najtoplijem danu ikada zabeleženom u Velikoj Britaniji. Gradonačelnik Sadik Kan rekao je da je londonska vatrogasna brigada (LFB) pod ogromnim pritiskom i pozvao građane da pripaze na svoju bezbednost, dodajući da je situacija "kritična".

Na desetine vatrogasnih vozila i stotine vatrogasaca učestvovalo je danas u gašenju najmanje 10 požara.

Vatrogasna i spasilačka služba Lesteršira, okruga u Britaniji, takođe je proglasila stanje uzbune zbog velikog broja poziva.

„Nećemo reagovati na automatske požarne alarme. Pozovite nas samo ako je hitan slučaj“, saopštila je vatrogasna služba.

Londonska vatrogasna brigada bori se sa požarima u selu Venington, u opštini London gde je vatra je zahvatila kuće.

„Imamo 15 vatrogasnih vozila i oko 100 vatrogasaca koji se bore sa požarom u Veningtonu“, naveo je LFB na Tviteru.

Pjer L’Aimable, koji je bio na licu mesta, rekao je za Skaj njuz da je požar bio ogroman i da je u vazduhu bilo puno crnog dima.

„U blizini su štale za konje i videli smo da ih evakuišu. Pokušavali su da spasu gomilu životinja. Mnogi ljudi koji su evakuisani stajali su pored puta i vidno su bili uznemireni“, rekao je L’Aimable.

Bi-Bi-Si piše da više od 250 vatrogasaca londonske vatrogasne brigade gasi požare koji su izbili na travnjacima i niskom rastinju na istoku i jugu grada. Vatrogasci su pozvali građane da u ovoj situaciji ne koriste roštilj.

Podsetimo, danas je u Velikoj Britaniji prvi put u istoriji izmereno 40 stepeni Celzijusa, tačnije 40,2 °C. Naime, tolika temperatura je izmerena na londonskom aerodromu Hitrou u 12.50 časova.

Met Ofis je izdao crveno upozorenje za veći deo Engleske, od Londona do Jorka i Mančestera. Zbog rekordnih temperatura, vozovi su stali, neke škole su zatvorene, a zoološki vrtovi životinjama nude ogromne ledene lizalice.

Britanija, koja se inače bori  da održi prevozničke usluge u uslovima ekstremne vrućine kao i ekstremne hladnoće i snega, proglasila je nacionalnu uzbunu nakon što je živa u termometrima premašila prethodni rekord od 38,7 stepeni 2019. godine.

***

BONUS VIDEO: Toplotni talas u Britaniji

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar