Foto: SERGEY KOZLOV/EPA-EFE, ROMAN PILIPEY/EPA-EFE,

Ministri pravosuđa iz celog sveta okupiće se u martu u Londonu kako bi pružili podršku Međunarodnom sudu za ratne zločine (ICC) u njegovim istragama o navodnim ratnim zločinima u Ukrajini, saopštila je britanska vlada.

Sastanku, čiji će domaćini biti britanski ministar pravde Dominik Rab i njegov holandski kolega Dilan Jesilgoz-Zegerijus, biće prisutan i glavni tužilac MKS Karim Kan, prenosi Index.hr. 

„Skoro godinu dana nakon nelegalne invazije, međunarodna zajednica mora dati najsnažniju podršku Međunarodnom sudu pravde kako bi ratni zločinci mogli odgovarati  za zločine“, rekao je Rab, koji je i potpredsednik britanske vlade.

To bi uključivalo povećanje globalne finansijske i praktične podrške MKS-u i zajedničke napore da se osigura da sud ima sve što je potrebno za istragu i krivično gonjenje odgovornih, navodi se u saopštenju.

Rusija, koja svoje akcije u Ukrajini naziva specijalnom vojnom operacijom, negirala je da je ciljala civile i da je počinila druge ratne zločine. Ukrajina i Zapad kažu da Moskva nema opravdanja za ono što nazivaju okupacionim ratom u imperijalnom stilu.

Kan je prošle godine otvorio istragu o potencijalnim ratnim zločinima u Ukrajini. Pravni stručnjaci kažu da se nadležnost suda proteže samo na države članice i zemlje koje su pristale na nadležnost suda, što je Ukrajina i učinila, ali ne i na Rusiju. Moskva ne priznaje MKS.

„Za nas je kristalno jasno – ovi zločini neće ostati nekažnjeni“, rekao je Jesilgoz-Zegerijus, opisujući izveštaje i slike koje stižu iz Ukrajine kao užasne.

BONUS VIDEO: Žestok raketni napad Rusije na Ukrajinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar