Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Veliki broj restorana i pivnica u Češkoj se otvorio i počeo da poslužuje goste, iako je još uvek na snazi lokdaun. Grupa ugostitelja je prijavila svoje lokale kao stranačke odbore u kojima članovi stranke održavaju političke sastanke. Rad političkih stranaka je dozvoljen i za vreme lokdauna.

Veliki broj restorana i pivnica u Češkoj je otvoren za goste iako je u toj zemlji još uvek na snazi lokdaun. Radi se o protestnoj ugostiteljskoj inicijativi „Crk’o pas“, nazvanoj po skraćenici za češki epidemiološki sistem PES koja na češkom znači – pas.

Naime, ugostitelji okupljeni oko jedne inicijative na internetu osnovali su političke stranke i pozvali sve restorane, kafiće, pivnice i barove koji žele da rade da se prijave kao lokalni stranački odbori u kojima članovi stranke održavaju političke sastanke.

„Svaki restoran koji se prijavi biće registrovan kao stranački odbor. U njemu će se održavati sastanci, a gosti će biti članovi naše političke stranke. Sastanci lokalnih skupština, političkih stranaka i parlamenta izuzeti su iz zakona o vanrednim situacijama“, objasnio je novinarima lider pokreta otpora čeških ugostitelja Jirži Janeček, a njegove reči preneo je gastronomski portal Kult plave kamenice.

„Dosta nam je, mislimo da ministri treba da razmisle o ostavci“, dodao je osnivač pokreta i organizator ove akcije, kojoj se priključilo više stotina ugostiteljskih objekata.

U subotu, prvog dana otvaranja, pivnica je u vreme ručka bila popunjena stalnim gostima i porodicama, dok su konobari radili punom parom.

Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

 

Ugostiteljskim objektima koji rade uprkos zabrani, preti maksimalna kazna od 765 evra.

Restorani, barovi, bioskopi, pozorišta, zoološki vrtovi, sportske dvorane i većina prodavnica zatvoreni su od oktobra 2020..

Češka, od letos teško pogođena pandemijom, prijavila je do sada više od 930.000 zaraženih koronavirusom, od kojih je 15.270 umrlo. U proseku ima oko 8.000 zaraženih na dan.

Pokret, osnovan jesenas, koji se ne slaže s načinom na koji vlada upravlja zdravstvenom krizom, početkom januara je u centru Praga postavio instalaciju s kilometarskim lancem pivskih krigli.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram