Gabrijelijus Lansbergis Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Litvanski ministar spoljnih poslova pozvao je države Evropske unije da više ne budu domaćini ambasadorima Rusije.

Dok rastu diplomatske tenzije između baltičkih zemalja i Moskve zbog ruske invazije na Ukrajinu, Gabrijelijus Lansbergis je novinarima tokom posete Rigi, glavnom gradu susedne Letonije, rekao da „ne služi ničemu imati ambasadora Rusije u nekom evropskom glavnom gradu“.

Ambasade Rusije „u većini slučajeva više nisu diplomatske institucije, već propagandne institucije koje kriju ratne zločine i uopšte uzev promovišu genocidnu agendu“, ocenio je on.

Litvanija je spustila nivo svojih diplomatskih odnosa sa Moskvom i proterala ruskog ambasadora u aprilu 2022. godine, posle otrkića masakra u ukrajinskom gradu Buči.

Prošle nedelje Estonija je objavila da proteruje ruskog ambasadora kao uzvratnu meru, pošto je Kremlj proglasio estonskog ambasadora nepoželjnom osobom.

„Mi poštujemo princip reciprociteta u odnosima sa Rusijom“, saopštilo je tada estonsko ministarstvo spoljnih poslova, dodavši da ruski ambasador treba da ode isto kada i njegov estonski kolega kome je Moskva postavila 7. februar kao rok da napusti rusku teritoriju.

Letonija, treća baltička zemlja, objavila je da će takođe proterati ruskog ambasadora i to iz solidarnosti s Estonijom, i povući svog ambasadora iz Moskve.

***

BONUS VIDEO: Tenk Armata – ponos ruske vojske

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar