Luis Montenegro Foto:Tanjug/AP Photo/Armando Franca

Na vanrednim izborima u Portugalu, koji su održani nakon što je tadašnji premijer Antonio Kosta podneo ostavku jer su članovi njegove vlade optuženi za korupciju u vezi iskopavanja litijuma, pobedu je odnela Demokratska alijansa, koalicija desnog centra. Luis Montenegro, lider Socijaldemokratske partije - najveće u koaliciji, obećao je da će formirati vlast, iako neće sarađivati sa nekadašnjom vladajućom Socijalističkom partijom, niti ekstremno desničarskom strankom Čega. Stoga, pred Montenegrom je težak zadatak - da oformi vladajuću većinu i zada finalni udarac litijumu i korupciji.

Demokratska alijansa (AD) je osvojila 29,5 odsto glasova, a drugoplasirana je Socijalistička partija (PS), za koju je glasalo 28,66 odsto birača. Na trećem mestu je desničarska stranka Čega sa 18,06 odsto glasova. Socijalisti su bili na vlasti u Portugalu od 2015. godine i veliki broj pripadnika prethodne vlade je opružen za korupciju.

Montenegro u akciji „manjinska vlada“

Lider Demokratske alijanse desnog centra Luis Montenegro pozvao je levičarske i krajnje desničarske stranke da mu ne stoje na putu dok pokušava da formira manjinsku vladu.

Luis Montenegro Foto:Tanjug/AP Photo/Armando Franca

Demokratska alijanska je izborna platforma koju čine Socijaldemokratska partija (PSD) i dve manje konzervativne stranke. Ova koalicija osvojila je 79 od 230 parlamentarnih mandata.

Socijalistička partija (PS), koja je vladala Portugalom poslednjih osam godina, zauzela je drugo mesto sa 77 mandata, dok je krajnje desničarska partija Čega ostvarila ogroman porast podrške i učetvorostručila broj poslaničkih mesta sa 12 na 48, da bi završila na trećem mestu.

Kako je potvrđena njegova pobeda, Luis Montenegro, lider PSD-a, koji je i na čelu Demokratskog saveza, rekao je da je portugalski narod zahtevao „promenu vlade i politike“.

Obraćajući se pristalicama nakon izborne pobede, naglasio je da očekuje da neće doći do formiranja „negativnog saveza“.

Portugal izbori Rui Roca Foto:EPA-EFE/HUGO DELGADO

„Očekujem da PS i Čega neće formirati negativan savez kako bi sprečili formiranje vlade koju su Portugalci želeli. Iako ne očekujem da će se Socijalisti pridržavati predloga naše vlade, nadam se da će poštovati volju portugalskog naroda“, rekao je Montenegro.

On sada čeka da ga portugalski predsednik Marselo Rebelo de Sousa zvanično pozove da pokuša da formira vladu. Brojke, međutim, ne idu u prilog PSD-u.

Šta pokazuju brojke

Montenegro je u više navrata odbacivao bilo kakve dogovore sa Čegom, koja želi da izvuče maksimalnu korist iz svog dobrog rezultata. Tokom kampanje, on je vrlo jasno stavio do znanja da neće biti dogovora sa strankom krajnje desnice zbog onoga što je nazvao „često ksenofobičnim, rasističkim, populističkim i preterano demagoškim“ stavovima njenog lidera Andrea Venture.

Isključivanje bilo kakvih paktova sa Čegom znači da će jedini saveznici Demokratskog saveza biti mala partija desnog centra Liberalna inicijativa, koja je osvojila osam mandata. Ali, čak i to partnerstvo donelo bi ukupno 87 mesta u parlamentu, daleko manje od neophodne većine od 116 mesta. Ovo znači da bi bilo koja manjinska vlada desnog centra u velikoj meri zavisila od Čeginih glasova, da bi svoje zakone pogurala u parlamentu.

Montenegro je saopštio da je potpuno svestan da će „u mnogim prilikama implementacija vladinog programa morati da ide kroz politički dijalog u republičkoj skupštini“, i zatražio od svih političkih partija da preuzmu svoju odgovornost, „počevši od Socijalista“.

Međutim, Ventura – ​​bivši fudbalski stručnjak koji je napustio PSD da bi osnovao Čegu pre pet godina, i dalje želi poziciju u vladi.

„Čega je tražila da postane centar političkog sistema i postigla je taj rezultat. Želimo da Portugalu damo stabilnu vladu“, rekao je Ventura.

Antonio Kosta Foto:PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP / Profimedia

Hapšenja zbog „belog zlata“

Prevremeni opšti izbori, drugi u Portugalu za tri godine, održani su nakon što je socijalistički premijer Antonio Kosta podneo ostavku u novembru nakon što je pokrenuta istraga o navodnim nezakonitostima sa iskopavanjem litijuma. 

Kosta, koji je bio na funkciji od 2015. i koji je osvojio iznenađujuću apsolutnu većinu na opštim izborima 2022. godine, nije optužen ni za kakav zločin. Rekao je da, iako mu je savest čista, oseća da nema izbora nego da se povuče jer „dužnosti premijera nisu u skladu sa bilo kakvom sumnjom u integritet”.

Takođe je najavio da se neće kandidovati za premijera na izborima, ostavljajući Socijalističku partiju u rukama Pedra Nuna Santosa, bivšeg ministra za infrastrukturu sa levice stranke.

POGLEDAJTE JOŠ:

Govoreći o rezultatima, Kosta je priznao da je učinak njegove stranke bio „daleko od onog od pre dve godine i daleko od onog koji je priželjkivan“.

Široko rasprostranjeno nezadovoljstvo portugalskim mejnstrim levim i desnim partijama, zajedno sa stambenom krizom i niskim platama, navelo je mnoge glasače da poverenje ulože u stranku Čega, koja je vodila kampanju na obećanju da će „očistiti“ Portugal.

Sada je prvo na Luisu Montenegru da pokuša da formira manjinsku vladu, koja, u ovakvoj raspodeli snaga, teško može biti stabilno i trajno rešenje za zemlju koja je tražila upravo stabilnost.

BONUS VIDEO Čitav svet ustaje protiv litijuma, a Srbija?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar