EU, lideri, samit
Foto: EPA-EFE/MICHEL EULER

Lideri Evropske unije saglasili su se da žele da se oslobode zavisnosti od ruskih energenata, ali ne i do kada bi to trebalo da se desi.

U saopštenju objavljenom posle samita u Versaju navodi se da će članice Evropske unije „smanjiti zavisnost od ruske nafte, gasa i uglja što pre bude moguće“, prenosi Politiko.

Na samitu je usaglašen stav da je Rusija „vratila rat u Evropu“ i da zbog toga mora da plati cenu tako što će Evropa prestati od nje da kupuje energente. Prošle godine članice EU su iz Rusije uvezli naftu, gas i ugalj u vrednosti od 99 milijardi evra.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je predložila da uvoz energenata iz Rusije prestane do 2027. godine, ali to nisu svi podržali, pa je dogovoreno da Brisel pripremi detaljan plan i da se o njemu razgovara u maju.

Nemački kancelar Olaf Šolc je odbacio mogućnost da se sledi Amerika, koja je zabranila uvoz energenata iz Rusije, rekavši da je u ovom trenutku bez ruske nafte i gasa nemoguće funkcionisati.

Nemačka je najveći evropski uvoznik energenata iz Rusije i prošle godine je na to potrošila 40 milijardi evra.

Zabranu uvoza energeata iz Rusije ne prihvata ni premijer Mađarske Viktor Orban, jer ta zemlja u potpunosti zavisi od ruskog gasa.

Sa druge stane su bili Poljska i baltičke države, koje su insistirale da se odmah prekine sa uvozom energenata iz Rusije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram