Foto:MAHMUD HAMS / AFP / Profimedia

Politički lider Hamasa Kalid Mašal rekao je da su spremni za prekid vatre, ali da nisu dobili odgovor Izraela.

Palestinski lider Mahmud Abas pozvao je Sjedinjene Države da intervenišu kako bi zaustavile eskalaciju na Zapadnoj obali i u Gazi nakon krvavih sukoba.

„Predsednik poziva američku administraciju da odmah interveniše kako bi zaustavila ovu izraelsku agresiju da stvari ne bi izmakle kontroli“, kaže se u saopštenju Abasovog kabineta, piše „Tajms of Izrael“.

Izraelski vojnici sukobili su se danas sa palestinskim snagama širom Zapadne obale, a demonstracije protiv izraelske politike postale su nasilne. U sukobima je poginulo najmanje devet, a ranjeno preko 500 Palestinaca.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Izrael i Palestinu Hadi Amr stigao je u Tel Aviv na razgovore sa sukobljenim stranama, kako bi doprineo prekidu neprijateljstava.

Izraelska policija zabranila je ulazak u grad Lod svima koji nemaju prijavljen boravak u tom gradu, koji je bio poprište sukoba sa Palestincima.

Sirene za opasnost neprestano se oglašavaju u mestima na jugu Izraela.

Izraelska vojska danas je nastavila masovno bombardovanje severnog Pojasa Gaze uz pomoć aviona, helikoptera i drugih letilica, kao i tenkova i raznih artiljerijskih baterija. Ponovo su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost u gradovima na jugu Izraela.

Oružano krilo Hamasa tvrdi da su izveli napad dronom na izraelsko hemijsko postrojenje u blizini Pojasa Gaze.

Udar je izvršen dronom kamikazom, navela je brigada el Kasam. Izraelska strana se još nije oglasila tim povodom.

Najmanje 119 ljudi stradalo je u Gazi od početka oružanih sukoba od ponedeljka, a 830 je ranjeno, saopštili su palestinski izvori. U Izraelu je poginulo osam ljudi.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

ReplyForward

Komentari

Svi komentari (0)