Emanuel Makron
Emanuel Makron Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Francuske stranke sa levice i s desnice oglušile su se u četvrtak na poziv predsednika Emanuela Makrona da pomognu u deblokadi parlamenta u kojem ni jedna stranka nije na izborima osvojila apsolutnu većinu, te od šefa države traže da pojasni na koje je kompromise spreman kako bi dobio njihovu podršku.

Uoči odlaska na samit EU-a u Briselu, Makron je u sredu kasno uveče u televizijskom obraćanju kazao da su nedavno održani parlamentarni izbori izneli na videlo „duboke podele“ u francuskom društvu.

Isključujući mogućnost formiranja vlade nacionalnog jedinstva, Makron je zvaničnike suparničkih stranaka pozvao da razmotre mogućnost koalicije sa njegovim centrističkim savezom ili da daju svoju podršku reformama i da pregovaraju o budućim predlozima zakona od slučaja do slučaja.

No, politički rivali su to odbacili, videvši u tome pokušaj Makrona da okupi ostale oko svojih politika uz tek nekoliko kompromisa.

Emanuel Makron
Emanuel Makron Foto: EPA-EFE/Michel Spingler

„Ako i dalje ustraje u svom naumu, neće imati apsolutnu većinu. Onda će on biti taj koji blokira Francusku, a ne mi“, rekla je socijalistička poslanica Valerie Rabault.

Bruno Retaileau, senator iz redova Republikanaca, isključio je bilo kakvu koaliciju, kazavši da Makron ne uživa poverenje. „Mi smo za pregovore od slučaja do slučaja“, rekao je Retaileau.

Louis Aliot, potpredsednik Nacionalnog okupljanja političarke Marin Le Pen, trenutno druge najveće stranke u parlamentu, takođe je odbio Makronov poziv, prenosi Jutarnji list.

Zvaničnik krajnje ljevice Žan-Lik Melanšon nazvao je Makronov govor „čušpajzem“. Reakcije stranaka daju malo nade za brzi izlazak iz slepe ulice, piše agencija Rojters.

Emanuel Makron Foto: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Makronovi centristi su na izborima osvojili najviše poslaničkih mesta, 245 od ukupno 577, ali je za apsolutnu većinu neophodno im je bilo najmanje 289 mesta.

Na drugom mestu je levičarska koalicija Nova narodna ekološka i socijalna unija (Nupes) sa 131 mestom u parlamentu, Nacionalno okupljanje Marin Le Pen osvojilo je 89 mesta, dok će Republikanci, desni centar, imati 61 poslanika.

PROČITAJTE JOŠ:

Makron je istaknuo da je na izborima njegova stranka dobila najviše mesta u Narodnoj skupštini, ali bez apsolutne većine i da je njena odgovornost da se proširi, bilo formiranjem koalicije ili dobijanjem većine od teksta zakona do teksta zakona.

Francuska, koja je zapala u neizvesnost, nije naviknuta na taj tip scenarija, za razliku od njenih evropskih partnera poput Nemačke, što je Makron i istakao svom govoru.

Rojters podseća da krajnja desnica i široki levičarski savez koji uključuje i krajnju levicu nastoje da postanu glavna opoziciona snaga te da bi ovu pat poziciju možda mogli da reše Republikanci.

Portparolka vlade Olivia Gregoir je kazala da Makron traži da se stranke izjasne u narednih 48 sati, ali da će dalje konsultacije najverojatnije trajati nekoliko nedelja.

BONUS VIDEO: Makron pogođen jajetom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar