Letnja turistička sezona u Crnoj Gori je na pragu, a domaći turistički radnici se već suočavaju sa problemima u organizaciji, jer će kako sada stvari stoje nedostajati radne snage. Pored toga, kako ističu pojedini, očekuje se skok cena za 30 odsto.

Kako je u razgovoru za „Dan“ istakao Ilija Armenko, turistički radnik iz Petrovca, situacija je izuzetno kompleksna, jer Crna Gora iako prepoznata kao atraktivna destinacija, polako gubi korak sa regionom.

„Svi se žale da nedostaje radne snage, jer radnici idu u Hrvatsku zbog većih plata, a tamo dominantno dolaze gosti bolje platežne moći. Situacija je sada takva, da nemamo radne snage ni da otvorimo lokale“, poručuje Armenko.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

On navodi i da uprkos većim platama koje daju crnogorski ugostitelji, u susjednoj Hrvatskoj glavni kuvar može da zaradi i do 3.500 evra mesečno.

„Kod nas se plate glavnim kuvarim kreću do 2.000, a u Hrvatskoj i do 3.500 evra, zato većina odlazi tamo, jer su uslovi znatno bolji. Kod nas su veće plate i do 30 ili 40 odsto nego ranije, ali radna snaga ide tamo gde su joj bolji uslovi. Predviđaju nam bolju sezonu, ali pitanje je da li će tako biti“, kaže Armenko.

On kaže da dodatan problem predstavlja i kratko trajanje sezone, koja prema njegovim rečima u Petrovcu traje oko 40 dana.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

„Turizam kod nas se sveo na socijalu. Plato ribe kod nas je oko 33 evra, dok isto to u Dubrovniku košta 120 evra. Nama se konstantno povećavaju nameti, a dažbine ostaju iste. Kod nas sve ređe dolaze platežno moćni gosti, polupansion je između 30 i 40 evra, što znači da je turistima sa zapada koji dolaze, jeftinije da letuju u Crnoj Gori, nego da ostanu kod kuće“, ističe Armenko.

Armenko smatra da moramo da se pogledamo u ogledalo i da vidimo kako dalje, jer postajemo sve manje konkurentni državama u regionu.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Svuda turizam napreduje, a kod nas nikako da se nešto konkretno promeni. Svi nameti padaju na nas turističke radnike… Cene usluga će takođe, zbog rasta inputa, drastično poskupeti i to najmanje 30 odsto. To moramo da radimo da bi opstali, a to je nemoguća misija, a to će dodatno uticati na sezonu“, kaže Armenko.

Prema Armenkovim navodima, već sada nedostaje rezervacija, što nije dobar pokazatelj za sezonu.

„Nećemo kukati, ali moramo da budemo svesni gde smo. Sezona je prekratka, treba da se sve spremi, anagažuju radnici da bi se radilo svega 40 dana. Malo je vremena za tako nešto, jer turistički poslenici u Hrvatskoj već sada angažuju radnu snagu, i gro radnika odlazi tamo. Mi ih ne možemo ispratiti po uslovima i dati jake plate, kada kod nas sezona realno počinje tek oko 1. jula“, zaključuje Armenko.

BONUS VIDEO Da li je Crna Gora i dalje omiljena srpska destinacija?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar