ruska vojska
Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

U Srbiji bi se mogla pojaviti ruska vojna baza koja će obavljati različite izviđačke zadatke i nadgledati okolinu, smatra ruski vojni ekspert i istoričar Boris Julin, prenosi lenta.ru, veoma čitani ruski portal koji je od 2020. u vlasništvu Sberbanke.

Izvanredni i opunomoćeni ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko, piše portal, govorio je o tome navodeći da je “stvaranje ruskih vojnih baza u Srbiji suverena stvar te države”.

Osim toga, dodaje, ovo je stvar i same Rusije.

“Što se tiče zajedničkog humanitarnog centra, on postoji i funkcioniše za krizni odgovor u slučaju humanitarne katastrofe“, citira lenta.ru Bocan Harčenka.

Vojni ekspert Julin navodi da nije baš jasno kakve će koristi imati stvaranje vojne baze u Srbiji.

“Činjenica je da se baze nalaze u blizini zona mogućih neprijateljstava. Ali u Srbiji će, teritorijalno, biti potpuno odsečena od Rusije i sa svih strana okružena zemljama EU, a delom i državama NATO. Nije jasno kako je u ovom slučaju moguće koncentrisati snage i obezbediti bazu”, ističe Julin.

Jedini mogući cilj njenog stvaranja, za ovog ruskog vojnog eksperta, jeste “izviđačka misija i nadzor okolnog prostora”, tačnije prikupljanje obaveštajnih podataka.

Dodaje i da bi “Evropska unija mogla da počne da doživljava Srbiju kao verovatan izvor pretnje u slučaju sukoba”, što bi za Beograd imalo ne baš prijatne posledice.

Ranije je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, podseća ruski portal, saopštio da je Srbija samostalna i nezavisna zemlja i ne želi da se meša u sukobe Rusije i Zapada te da posebno ne želi da postane “pešadija NATO pakta“.

ruska vojska
Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

“Ako hoćete da se držite teritorijalnog integriteta i suvereniteta kao najvažnijeg principa u međunarodnoj politici, što ja mislim da jeste, pođite od Srbije. Prvo povucite priznanje Kosova, pa kažite: ‘Izvinite, Srbija je celovita, pogrešili smo što smo vas bombardovali, izvinite za onoliku decu što smo vam pobili, oprostite što smo vam to uradili, počinjemo od toga da ispravljamo svoje greške.’

A ne da tražimo od Srbije da Srbija bude pešadija NATO pakta, da uđe u sukob sa Rusijom”, rekao je Vulin početkom jula poručujući da ulazak u rat nije opcija.

***

BONUS VIDEO: Da li se sprema gašenje Ruskog humanitarnog centra u Nišu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare