Miodrag Lekić Foto: TV Vijesti

Današnje formalizovanje statusa mandatara doživljavam kao veliku odgovornost. Želimo da zaustavimo razgrađivanje institucija i krenemo ka izgrađivanju institucija, zato se i ušlo u proces formiranja nove Vlade, rekao je mandatar Miodrag Lekić.

On je gostujući na Javnom servisu kazao da je moguće da će Vlada biti formirana do 20. januara. Naglasio je da će vlada biti crnogorska, jer je formirana u Crnoj Gori, na bazi izbornog rezultata.

Poručio je da je u vezi samog izbora ministara rano govoriti. „To će biti predmet dogovora i razgovora“.

Kako je istakao, nakon dva eksperimenta u formiranju vlade, pri čemu ne isključuje da se radilo i bilo rezultata, sada se po prvi put posle izbora formira vlada na bazi demokratskih pravila.

„Ona nalažu da se poštuje situacija u vezi odnosa snaga u parlamentu. Jeste prisutan taj kriterijum, ali ne i apsolutan“, kazao je Lekić, prenose Vijesti.

Kako je poručio, s jedne strane imamo interese stranaka ali i zajednički interes, kao nešto što je značajnije od partikularnih interesa.

Mandatar smatra da je legitimno predlagati ideje ali varijante dogovora i procene tek treba da uslede.

„Preuranjeno je da neko saopštava mesta koja pripadaju“, kaže Lekić.

On smatra da imajući u vidu dubinu krize treba požuriti i rok od 20. januara za formiranje vlade je moguć.

„Ne mogu da predvidim sve ishode ali ću se zalagati za poimanje politike kao težnju ka opštem interesu, ka stručnosti i ka javnoj pristojnosti“; naveo je Lekić.

On kaže da svi sporazumi i proklamovani ciljevi spoljne politike ostaju. Navodi da su ugovorne obaveze neupitne a proces integracija u EU je imperativ. Sa time je, smatra, kompatibilna borba za vladavinu prava.

„Uvažavamo stavove i sarađujemo sa SAD i međunarodnom zajednicom ali izvesno nećemo nastupati stilom protektorata već ozbiljnim dijalogom, i siguran sam da ćemo u SAD imati ozbiljnog partnera. Nije tajna da su integracije u EU već zaustavljanje, one su od ranije usporene, zaustavljene, mi želimo da ih odblokiramo“; kazao je Lekić.

BONUS VIDEO: Vladimir Pavićević i Miodrag Lekić: Vlada CG bez DPS-a II deo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar