Miodrag Lekić Foto: TV Vijesti

Lider Demosa Miodrag Lekić je kazao da je sticajem okolnosti "u ulozi kandidata za mandatara". Ocenio je da Đukanovića "ne zanima" u ovom trenutku opšti interes izlaženja iz krize i da ima svoje ciljeve.

„Na pregovorima se pojavio konsenzus oko mene i to mi je stvorilo veliku odgovornost i zaključio sam da nemam pravo da od ovoga odustajem. Mislim da je predsednik države zaobišao procedure i oni očigledno imaju neku motivaciju, prezentovao se kao čoek jedne strane, svojih grupa…, rekao je Lekić u emisiji TV Vijesti.

Lekić je istakao i da je saglasan da su očekivanja građana bila mnogo veća od prethodne de vlade.

„Znamo kako su formirane – jedna pod crkvenim, a druga pod međunarodnim uticajma…“

Kazao je i je da je Ustav „pun praznina“.

„Često se sada po tom Ustavu uzimaju analogije koje nisu pouzdane i svako vadi što mu odgovara i da se diksvalifikuje Skupština, da se izbaci iz igre i napravi sporednom, ne poštujući princip podele vlasti… Skupština nije samo fabrika zakona, ona je najviše političko telo…“, rekao je Lekić.

Po njegovom mišljenju većina od pre dve godine se može obnoviti.

„Sada se i obnavlja uz sve porođajne muke“.

Lekić je kazao da Ustav ne predviđa „famozne potpise“ podrške mandataru za sastav vlade.

„To je zaigrano i vrlo neozbiljno od Đukanovića… Bila je namera da se portvrdi ta volja koja je iskazana… Dopisivanje traje već duže. Prvi dokument koji je 2. septembra usvojila parlamentarna većina izborna bio je njihov politički sporazum.. Famozni potpisi pali su 10. septembra. U tom periodu se piše predsedniku države i on je banalizovao to toliko, da je ispalo da ništa ne zna šta se dešava i da je čuo neku svađu… Imamo dve mogućnosti da idemo notarskim principom ili ponašati se ozbiljno prema Ustavu da se traži rešenje. On nije tražio rešenje, priželjkivao je ovo sve, to je očigledno. Da nastavi ova Vlada, da se diskvalifikuje parlament i da on ostane jedina institucija. I da kroz tu Vladu ostvaruje interese uticaja na nju jer ima svoje protagoniste koji su savezi/satelite“.

***

BONUS VIDEO: Đukanović o fotografiji sa Vučićem i Dahlanom: Nastala u kući predsednika Srbije

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar