mutacija koronavirusa
Foto: Shutterstock

Umesto da se smanjuje broj novozaraženih građana, poslednjih dana Makedoniju je zahvatio vrtoglavi skok obolelih od koronavirusa, danas su preminula još tri pacijenta, a registrovano je 127 novih slučajeva zaraze. Takođe, broj obolelih ponovo vrtoglavo raste i u Srbiji, pa se postavlja pitanje da li i nas i kada, ponovo čeka karantin.

Osim Srbije, najugroženija zemlja u reionu je upravo Makedonija. Zbog ovakve situacije, koja poslednjih dana beleži više od sto novoobolelih dnevno, makedonska Vlada je uvela trodnevni policijski čas koji je trajao od vikenda i završen je u ponedeljak.

Nagli porast broja obolelih postavlja pitanje da li se sprema povratak policijskog časa i vraćanje strogih mera izolacije u zemljama regiona, gde bi Srbija svakako morala da razmišlja u sličnom smeru.

Foto: EPA-EFE/KOEN VAN WEEL

Zemlje u koje se korona vratila

Osim Severne Makedonije, u još nekoliko država u svetu desio se identičan scenario, da su državni zvaničnici proglasili slabljenje mera ili kraj epidemije, a onda je zabeležen neočekivani rast pozitivnih slučajeva COVID-19, pa je vraćen strogi karantin, a nošenje zaštitnih maski i rukavica postalo opet obavezno.

Foto: EPA-EFE/MIGUEL CANDELA

Hongkong

Hongkong je bio dokaz da stroge mere daju dobre rezultate, jer je u gradu od sedam i po miliona stanovnika registrovano tek oko 150 obolelih početkom marta, čak i dok je broj vrtoglavo rastao u drugim istočnoazijskim zemljama. Zbog ovakvog rezultata, državne službe su počele normalno da rade 2. marta, pa se oko 180.000 službenika vratilo u kancelarije. Sve je izgledalo kao normalna mera pošto je broj obolelih bio 100, a epidemija u Kini jenjavala. Međutim, već 16. marta je broj obolelih porastao na nekoliko desetina i drakonske mere su vraćene. Državni službenici ponovo rade od kuće, zabranjena su javna okupljanja, zatvoreni restorani, a četrnaestodnevna izolacija za sve koji su bili u kontaktu sa zaraženima je obavezna.

Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Kina

Medicinari u Vuhanu su u prvoj polovini marta simbolično skinuli maske, obeleživši tako pobedu nad koronavirusom. Grad koji je avetinjski bio prazan od decembra prošle godine ponovo je oživeo. Ipak, samo dva meseca kasnije, u kineskoj pokrajini odakle je i krenula pandemija zabeleženo je novo žarište, a klaster zaraze pogodio je i severoistočnu pokrajinu Đilin, kao i pokrajine Ljaoning i Hejlongđang. Stanovnici Vuhana ponovo su zatvoreni u svojim stanovima zbog novog talasa epidemije.

Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Izrael

Tri nedelje nakon što je ponovo otvorio vrata svih svojih škola, Izrael ih sve više ponovo zatvara zbog porasta slučajeva zaraze koronavirusom među učenicima i nastavnicima. Nakon što je na testiranju na koronavirus bilo pozitivno 347 učenika i učitelja, 127 škola nije otvoreno u nedelju, prvog dana radne sedmice u Izraelu. Podsetimo da je ova država brzo uvela strogi karantin sredinom marta, tako da je epidemija bila relativno blaga. Međutim, brzo je bio i ukinut. Škole su ponovo otvorene 17. maja, a zatim hoteli, bazeni i restorani desetak dana kasnije. U subotu su izraelske plaže bile prepune i mnogi su ignorisali uputstvo ministarstva zdravlja o nošenju zaštitnih maski.

Pročitajte još:

Azerbejdžan

Karantin u Azerbejdžanu ukinut je krajem maja, kada su suspendovane gotovo sve restrikcije, ali se ponovo vratio na velika vrata. Uprkos predivnom i toplom vremenu, ulice Bakua, glavnog grada Azerbejdžana, ovog vikenda su bile puste. Vlada je u toku prethodne nedelje donela odluku da ponovo uvede restriktivne mere kako bi pokušala da zaustavi nagli porast slučajeva koronavirusa u ovoj zemlji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare