Izrael koronavirus
Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Izrael se aktivno zalaže za podizanje ekološke svesti i u tu svrhu je posađeno više od 450.000 stabala širom ulica ove zemlje. Pored toga što će se na ovaj način smanjiti negativni efekti klimatskih promena, drveće će uticati i na to da temperature leti, u betoniranim delovima gradova, ne bude previsoka. To je jedan od problema sa kojim se i Beograd, glavni grad naše države, iz godine u godinu suočava, ali za razliku od Izraela, Srbija po tom pitanju ne čini gotovo ništa.

Vlada Izraela je odobrila nacionalni plan kojim je predviđeno da se u naredne dve decenije posadi oko 450.000 stabala na gradskim ulicama širom Izraela. Drveće bi trebalo da bude zasađeno duž 3.000 kilometara u 100 gradova, i ono će potencijalno najprometnijim pešačkim trotoarima obezbediti potupuni hlad do 2040. godine.

Pročitajte još:

„Vlada Izraela postavila je klimatsku krizu na vrh liste prioriteta, a značajan deo suočavanja sa njom je promocija sadnje drveća“, navelo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Dodaju da će ogromna sadnja poboljšati toplotni komfor u urbanim prostorima, podstaći građane da žive građane i više šetaju, piše Izrael 21.

„Značajno će se smanjiti toplina asfalta i druge negativne posledice klimatskih promena i zagađenja u gradovima”, navodi ministarsvo.

Takođe će i standardi zelene gradnje biti ažurirani kako bi obuhvatili i sadnju novih stabala i očuvanje postojećih. Relevantna ministarstva će formulisati višegodišnji program od 700 miliona dolara koji će biti podnet vladi na odobrenje u okviru diskusija o budžetu za 2023. godinu.

BONUS VIDEO: Rio Tinto unosni posao za ovu kompaniju ili ekološka katastrofa za Srbiju? 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar