Mihail Sakasvili Mikheil Saakashvili
Mihail Sakašvili Foto:EPA-EFE/IRAKLI GEDENIDZE

Bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili pati od teških neuroloških poremećaja koji su posledica torture i raznog zlostavljanja u zatvoru, saopštio je nezavisni savet lekara.

Sakašvili, uhapšen 1. oktobra po povratku u Gruziju iz osmogodišnjeg izgnanstva u Ukrajini, štrajkovao je glađu 50 dana u znak protesta zbog hapšenja, na osnovu presude iz 2018. za zloupotrebu polažaja. Sakašvili, kojem se sudilo u odsustvu, smatra da je suđenje politički motivisano.

PROČITAJTE JOŠ:

Bivši predsednik, na čelu Gruzije od 2004. do 2013. godine, ponovo je počeo da jede pošto je 20. novembra prebačen u vojnu bolnicu jer su zabrinuti lekari naveli da mu je život bio u opasnosti.

Savet lekara saopštio je danas da Sakšvili (53) ima niz neuroloških patologija koje su „rezultat torture, maltretiranja, neadekvatnog lečenja i produženog štrajka glađu“.

Jedan od lekara tog tima, rekao je da bi Sakašvilijevo stanje, „koje je rezultat psihičke torture koju je pretrpeo u zatvoru, moglo da dovede do invaliditeta ako ne dobije odgovarajuće lečenje“.

Sakašvili je krajem novembra na sudu rekao da trpi psihološku torturu, kao što su pretnje i uskraćivanja sna.

Lekari navode da je tokom štrajka glađu izgubio 20 kilograma.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava optužile su gruzijske vlasti da koriste razne krivične prijave za kažnjavanje političkih neistomišljenika i medija koji ih kritikuju.

Bonus video: Navaljni – Kamenčić u Putinovoj cipeli

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar