Foto:Mark Milstein / Alamy / Alamy / Profimedia

Posmrtni ostaci jedne žrtve rata ekshumirani su u dvorištu porodične kuće Nebojše Mraovića u mestu Srpska Varoš u Brčko distriktu, protiv kojeg je pokrenuta istraga, saopšteno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).

Kako je navedeno iz Instituta, nekompletni posmrtni ostaci ekshumirani su u četvrtak u dvorištu porodične kuće Mraovića, a pretpostavlja se da se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti, najverovatnije s područja Srebrenice, piše N1.

„Prema tim informacijama, posmrtni ostaci žrtve su doneti u Brčko, neposredno posle rata, a 2012. godine su zakopani i skriveni ispod fontane u privatnom dvorištu, najverovatnije od strane vlasnika parcele. Zbog ovog slučaja otvorena je i istraga od strane nadležnog tužilaštva“, navode iz Instituta.

Posmrtni ostaci će biti prebačeni u Komemorativni centar Tuzla zbog dalje sudsko-medicinske i kriminalističko-tehničke obrade i utvrđivanja identiteta putem DNK metode.

Emza Fazlić, portparolka Instituta, pojasnila je da su posmrtni ostaci pronađeni u dvorištu lekara Mraovića, koji je ortoped.

„Prema informacijama kojima mi raspolažemo, zapravo su ti posmrtni ostaci doneti sa područja Srebrenice 1997. godine i navodno je gospodin Mraović proučavao te posmrtne ostatke, a 2012. ih je zakopao u svoje dvorište, posle čega je preko njih izgrađena i fontanta“, pojasnila je Fazlić i potvrdila da je protiv lekara pokrenuta istraga zbog skrivanja posmrtnih ostataka.

Dodala je da se na području Brčko distrikta još traga za posmrtnim ostacima 100 osoba.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar