Milorad Dodik
Milorad Dodik Foto:FoNet/Aleksandar Barda

Francuski Le Monde se osvrnuo na jučerašnje odluke NSRS i politiku Milorada Dodika naglasivši da je najveći neuspeh SNSD to što ga, paradokslano, nije podržao opozicija, ali da ga trenutno Evropska unija ne može zaustaviti u njegovim separatističkim ambicijama.

Pročitajte još:

Ističe da je Republika Srpska nastavila sa pretnjama tako što je NSRS usvojio zakone koji je odvajaju od države Bosne i Hercegovine.

„Kako je najavio Srbin izabran u tročlano Predsedništvo BiH Milorad Dodik, ovi zakoni, koji se primenjuju u roku od šest meseci, tiču ​​se odbrane (vojske i obaveštajne službe), pravosuđa i oporezivanja. Ako bi se primenili u junu 2022., to bi de facto dovelo do otcepljenja bosanskih Srba od Sarajeva. Poslednji put kada je takav srpski plan sproveden, pre trideset godina, došlo je do rata“, piše La Monde.

Francuski list naglašava da je Dodikovo neuspeh u NSRS u tome što nije uspeo da ubedi opoziciju u Republici Srpskoj da ga slede.

„Lider opozicije Mirko Šarović rekao je da je ‘opasan put koji je izabrao Dodik’, te da „greši onaj ko misli da to može bez rata“. Ironično u političkom životu, Šarović je sada na čelu Srpske demokratske stranke koju je stvorio Radovan Karadžić, bosansko-srpski politički lider ratnih godina, dakle stranke koja se otcepila 1992. godine i pokrenula, po nalogu Beograda rat u Bosni“, navodi se.

U nastavku je naglašeno da je ostvarenje pretnji Milorada Dodika predstavljaće neuspeh za tvorce Dejtonskog mirovnog sporazuma, Sjedinjene Američke Države ali i Evropsku uniju.

„NATO garantuje mir u Bosni. Dok Dodika s jedne strane snažno podržavaju Srbija i Rusija, a s druge strane bosansko-hrvatske nacionalističke snage i Hrvatska, čini se da EU nema politički uticaj da zaustavi separatistički proces. I sama je podeljena, a određeni nacionalistički evropski lideri, poput onih iz Mađarske ili Slovenije, takođe podržavaju Dodika. Održavanje mira u bivšoj Jugoslaviji stoga će biti jedan od najvećih izazova francuskog predsedavanja EU do juna 2022. godine“, zaključuje se u tekstu.

BONUS VIDEO: Dodik o vojsci u BiH

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)