Vitalij Kličko Foto: EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER

Gradonačelnici nekoliko evropskih prestonica prevareni su tokom video-poziva uz pomoć "dipfejk" kijevskog gradonačelnika Vitalija Klička. Osoba koja veoma liči na njega prevarila je gradonačelnike Berlina, Madrida i Beča.

Poslednja u nizu „žrtava“  lažnog Klička bila je gradonačelnica Berlina Franciska Gifaj, koja je preko video-konferensing platforme Vebeks vodila razgovor sa osobom koja je i ličila i zvučala kao njen kijevski kolega, ali zapravo je bio neko sasvim drugi.

„Nije bilo naznaka da poziv nije bio sa pravom osobom“, saoštio je njen kabinet u saopštenju.

Tek nakon petnaestak minuta razgovora, kada je navodni Kličko počeo da priča o problemu ukrajinskih izbeglica koje iskorišćavaju nemačku državu i zatražio da ih pošalju nazad u Ukrajinu da bi išli u vojsku, gradonačelnica je postala sumnjičava.

Poziv je nakratko pauziran tokom čega je kancelarija gradonačelnica zvala ukrajinskog ambasadora u Nemačkoj, koji je potvrdio da osoba sa kojom je razgovarala nije Kličko, piše Špigl.

Zanimljivo je da je kancelarija gradonačelnika Madrida imala isti problem i da je slučaj prijavljen policiji.

Gradonačelnik Beča, Mihael Ludvig, prošle srede je na Tviteru objavio da je razgovarao sa penzionisanim bokserom iz Ukrajine. Tvit je danas obrisan, a austrijski zvaničnici saopštili su da je Ludvig bio žrtva „ozbiljnog slučaja sajber kriminala“.

***

BONUS VIDEO: Zašto balkanski političari trče u Ukrajinu


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare